Четвъртък, 19 Май 2022
            
Горна Оряховица Общество

Дневният ред на областния управител Людмила Илиева: Работя с мисълта за това, която трябва да свърша днес, а не за това колко дълго ще заемам поста

  11.02.2022 10:25
Дневният ред на областния управител Людмила Илиева: Работя с мисълта за това, която трябва да свърша днес, а не за това колко дълго ще заемам поста

Новата година започна с големите промени в местните структури на държавната власт, като първото и най-очаквано нещо беше избирането на нови областни управители. Наместниците на държавната власт по региони са хората, които идват и си отиват със съответното правителство. Към кабинет, в който си партнират 4 много различни като история, идеология и опит партии като сегашния, няма очаквания за дълъг живот. Вследствие и хората, които поемат постовете по места, знаят, че кариерата им в областната управа може да бъде твърде кратка. За новия областен управител на Великотърновска област Людмила Илиева обаче това няма значение. Едно че тя има къде да се върне още на следващия ден, след като приключи с държавната работа  и най-вече, защото мотивацията й не е свързана с краткосрочни планове, а е резултат от целия път, извървян досега.

Людмила Илиева има над 20-годишна практика като адвокат. Близо 10 години опит в политиката – първо като общински председател на ДСБ в Горна Оряховица, впоследствие и като част от Националния съвет на партията, а и като общински съветник, какъвто беше до назначаването си в Областна управа. Омъжена е, съпругът й също е адвокат. Има две деца – гимназист и студентка.

Илиева е от квотата на „Демократична България”, а работи със заместници, излъчени от БСП и „Продължаваме промяната”. Вярва, че тримата вече са направили добър екип и ще покажат как професионализмът може да постави партийните различия на втори план.

-За повечето хора ролята на областния управител и заместниците му е да участват в представителни събития и да режат лентички на откривания. Какво всъщност работи един областен управител?

-Видимата част от работата на областния управител всъщност е много малък процент от нещата, с които той се занимава. Има дни, в които оперативната работа заема почти цялото ми време. Ангажиментите са свързани с много широк спектър от теми и задачи. Някои са по-глобални като безопасността на движение, други са конкретни като завода за изгаряне на отпадъци във Върбовка. Паралелно вървят нормалните жалби на граждани и услугите, предоставяни за физически и юридически субекти.

-Има ли обаче реална власт Областна управа и може ли да въздейства на развитието на областта?

-Ако имам достатъчно време на този пост, може би ще направя своя анализ и ще съм готова с предложения за реформи. Аз съм от привържениците на децентрализацията и даването на възможност на местните власти да вземат решения и да реализират политики.

В момента областният управител като представител на изпълнителната власт в региона има доста ангажименти и отговорности, но не чак толкова възможности. Към Областна управа функционират двуцифрен брой постоянни комисии, които трябва да правят програми и да реализират политика в съответните сфери. Сред тях са комисиите по предотвратяване и действия при бедствия и аварии, безопасност на движението по пътищата, Областният съвет за сигурност, Областният съвет за развитие, има комисия за противодействие на корупцията, за тристранно сътрудничество, за правата на хората с увреждания, за развитие на туризма, за военните паметници и още, и още. За съжаление в последно време най-редовно се събира Щабът за борба с коронавируса, който също е под председателството на областния управител.

Вменени са ни много задължения. На практика областните управители са на разположение 24 часа седем дни в седмицата, защото, ако се случи нещо извънредно, по ред те са първите, които се уведомяват. 

-Била сте адвокат – свободна професия, в която всеки сам си е господар. Трудно ли беше да свикнете с голям колектив?

-Давам си сметка, че точно адвокатската работа ми даде летящ старт и в новото предизвикателство. Научена съм на оперативност, бързо навлизане в казуси и документи, на това, което наричат четене с разбиране. Нямам нужда от много време да отсея сеното от плявата в един документ и да разбера кое е важното. А повярвайте ми, чета много документи, защото нищо не подписвам преди да съм сигурна, че казвам „да” на правилното нещо.

А иначе на въпроса трудно ли е – твърде ми е интересно, за да е трудно.

-За първи път ще управлявате толкова хора. Какъв началник сте?

-Е рано е да се каже, пък и за това ще отсъдят колегите. Уважавам труда им. Има дни, в които съм слагала по близо 400 подписа и съм разучавала повече от стотина документа. Зад всеки мой подпис стои трудът на целия екип на Областна управа – около 40 души сме в момента. Питам много, опитвам се да опозная всички и да разбера кой как работи. Знам, че трябва да изградя доверие с екипа – да вярвам на това, което те ми предлагат като свършена работа и те да вярват на мен.

Вероятно ще отнеме известно време това взаимно проучване. Много неща ми се случват за първи път в момента. За първи път получих трудова книжка, за първи път получих заплата и дори ми дадоха фиш в специален плик. За първи път си взех болничен, без да трябва да правя невъзможни еквилибристики, за да нагодя делата си.

-Ще има ли промени в екипа на Областна администрация?

-Всеки, който си върши работата съвестно и качествено, ще продължи да бъде служител на Областна администрация. Ние сме отговорни на първо място пред закона и в същото време не можем да си позволим граждани, фирми, институции и организации, които са заявили някаква услуга от нас, да не я получат така, както се дължи – говорим за срок и качество. Запознавайки се постепенно с работата на всички служители, придобивам представа точно за тяхната ефективност и качество и пречупвам техния принос към Областна управа през тази призма. Възможна е структурна промяна, за да попълним някои празноти откъм специалисти, които са ни нужни.

-Имате двама заместници, излъчени от две различни политически формации. Успявате ли да намерите общ език?

-С Огнян Стоянов се познавам от съвместната ни работа в ОбС в Горна Оряховица. С доц. д-р Соня Будинова се запознах тук. Още в първия ден имахме един много откровен разговор, на който казах, че трябва да работим като екип и трябва да изградим взаимно доверие помежду си. Партиите, които стоят зад нас, трябва да останат навън. Ние сме в Областна управа, за да докажем и себе си, и да свършим работа. Аз съм делегирала част от моите правомощия на всеки от заместниците ми според неговите лични компетенции и смятам, че вече работим като екип. И двамата са уравновесени, спокойно се работи с тях и смея да твърдя, че се разбираме добре.

-Ще работите и с 10 кметове, избрани от различни политически сили. Успяхте ли да се срещнете с всички?

-Възнамерявам да поканя всички кметове на среща, на която да обсъдим общите си приоритети. Всъщност част от тях познавам от по-рано, а с други се започнах след като станах областен управител. Надявам се на оперативност и добронамереност. Има решения, които са резултат от общите усилия на общинските и областната администрации. Можем само да си бъдем полезни едни на други.

-Мандатът ви започва в едно изключително трудно време за България, че и за света. Към всички други грижи във Великотърновско се добавиха и протестите срещу завода за изгаряне на боклук във Върбовка. Какво мислите за този проблем?

-Още в първите ми дни като областен управител започнаха да пристигат сигнали и жалби от земеделски стопани, граждани, организации, които бяха еднозначни в притесненията си, че новият завод ще нанесе щети на екологията в района. Впоследствие се срещнах и с Инициативния комитет, който се бори срещу изграждането на завода, чух мненията на еколози, всъщност на всички. Категорична съм, че започването на каквото и да е производство трябва да е съобразено с всички законови изисквания, а правото на безопасна среда е основно човешко право.

-Вече стана дума, че Щабът за борба с коронавируса е най-често събиращият се консултативен орган към Областна управа. Веднъж вече взехте решение за затягане на мерките, какво предстои?

-Щабът обсъжда и предлага мерки, които се одобряват от Главния санитарен инспектор и най-накрая заповед за прилагането им налага директорът на съответното РЗИ. Мерките, които действат сега, бяха наложени на 3 февруари в срок до 21 февруари. Те не предвиждат намаляване на работното време на заведенията, защото преценихме, че е по-добре да не налагаме ограничение, което не можем да контролираме. Днес (9 февруари) Щабът отново обсъди ситуацията в областта. Според информацията на д-р Недева (директорът на РЗИ) имаме увеличаване на заразените, но болничните легла са заети на около 66% и може би няма да се стигне до Етап 4 от Националния план. Специалистите смятат, че следващата седмица ще стигнем пика на заразяване и ще се тръгне надолу. Щабът ще се събере отново в сряда (16 февруари), за да прецени налага ли се промяна на мерките. Засега те остават такива, каквито бяха приети на 3 февруари.

-Правителство от четири разнородни компонента не изглежда много стабилно и мнозина не дават дълъг живот на „Кабинета Петков”. Това означава и кратък мандат за областните управители. Краткосрочни или в по-дълга перспектива са вашите планове в Областна управа?

-Изпълнявам ежедневните си задължения без да мисля дали това ще е последният ми ден в Областна управа или ще имам години. Работя, за да свърша задачите, които имам днес. Колко време ще ми се даде не зависи от мен. Но това, което зависи от мен, ще го направя както трябва.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Людмила Илиева областен управител
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати