Понеделник, 26 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Людмила Илиева от „Демократична България”: Работим за ефективно правосъдие, защото никой не иска да живее в държава без законност

  26.09.2022 13:40
Людмила Илиева от „Демократична България”: Работим за ефективно правосъдие, защото никой не иска да живее в държава без законност

Водачът на листата на „Демократична България” в IV МИР – Велико Търново Людмила Илиева е адвокат по професия и темата „Правосъдие” е първата в краткия й списък от приоритети.

-Освен че сте професионално обвързана с тази тема, защо смятате, че реформата в правосъдната система е основата, на която трябва да се стъпи?

-Мисля, че е съвсем просто. Никой не иска да живее в държавата без законност. Много от младите българи напускат страната не толкова заради бедност, а защото не се чувстват защитени от държавата си.

-В държава, проядена от корупция, може ли да има ефективно правосъдие?

-Точно с реформата в правосъдието ще преборим корупцията. Сред първите ни стъпки в новия Парламент ще бъде законопроект за КПКОНПИ, за да гарантира ефективно разследване без създаване на нова политическа бухалка. Подготвя се отново предложение за конституционни промени, с които реално ще се преструктурира ВСС и ще се ограничи властта на главния прокурор.

-Битката с Гешев ще продължи и в новия Парламент, така ли?

-Не водим битка с Иван Гешев. Нямаме за цел да сменим една личност с друга. Искаме да сменим системата и да няма човек, в чиито ръце е концентрираната толкова голяма и неконтролируема власт.

-Като стана дума за конституционни промени, какво е становището на „Демократична България” за преминаване към президентско управление?

-Категорично сме против. Смятаме дори, че е много опасно месеци наред държавата да се управлява от служебни кабинети без Парламент. Напротив, искаме засилване на ролята на Народното събрание, което в последното десетилетие се превърна в придатък на кабинета и министър-председателя.

„Демократична България” е под №25 в бюлетината на 2 октомври. Подкрепата за Людмила Илиева е с преференция 101.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати