Четвъртък, 29 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Людмила Илиева, водач на листата на „Демократична България”: Предлагаме дефиниция „енергийна бедност” и максимална подкрепа за тези хора

  29.09.2022 13:39
Людмила Илиева, водач на листата на „Демократична България”: Предлагаме дефиниция „енергийна бедност” и максимална подкрепа за тези хора

Водачът на листата на „Демократична България” Людмила Илиева открито застъпва тезата, че точно в този момент на криза е време да се скъса с енергийната зависимост на България от Русия.

-Защо тази зависимост е такъв проблем, според вас?

-Защото енергийните източници, с които е богата Русия се използват за правене на политика, а не на търговия. Зависимите политици следват руския интерес, а не българския. На това трябва да се сложи край и ние трябва да получим свободата си.

-Но всички са изплашени от зимата и сметките, които ще дойдат. Как ще успокоите хората?

-Първите стъпки на „Демократична България” за намаляване на щетите от кризата ще бъдат промени в Закона за енергетиката, чрез които ще се предложи механизъм за компенсиране на високите сметки на домакинствата и бизнеса, както и въвеждане на дефиниция за енергийна бедност. Това ще даде възможност компенсациите в максимален размер да достигат до хората, които най-много се нуждаят от подкрепа.

-Но как ще се преодолее недостига на енергийни ресурси?

-Пакетът от законодателни инициативи в сферата на енергетиката включва още развитие на вятърни електропаркове в Черно море, облекчение на режима за поставяне на зарядни станции за електромобили в жилищни сгради, въвеждане на уведомителен режим за инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) инсталации до 10,8 киловата за производство на електроенергия или за затопляне на вода за собствени нужди.

„Демократична България” ще предложи създаване на механизъм за намаляване цените на горивата, включително ако трябва държавата да поеме оперативния контрол над рафинерията „Лукойл Нефтохим Бургас”. Предлага се налог върху руския петрол сорт „Уралс”, приходите от който да се връща автоматично при хората, при зареждане на автомобилите.

В допълнение ще предложим проекти на споразумения с Гърция и Румъния за газова и електроенергийна солидарност, за да има сигурност и непрекъснати доставки на газ.

„Демократична България” е с №25 в бюлетината, а Людмила Илиева е с преференция 101.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Людмила Илиева Демократична България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати