Сряда, 28 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Красен Йоркишев, кандидат за народен представител от КП „Продължаваме промяната”: България се нуждае от нормални институции, които да си вършат работата, съобразявайки се със Закона, независимо от това кой е на власт

  28.09.2022 13:44
Красен Йоркишев, кандидат за народен представител от КП „Продължаваме промяната”: България се нуждае от нормални институции, които да си вършат работата, съобразявайки се със Закона, независимо от това кой е на власт

Като народен представител няма да работя за интересите на икономическо лоби, а за развитието на регионалния бизнес и за превръщането на трите града Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в най-голямата агломерация в Северна България със силна икономика, култура и туризъм.

На 2 октомври трябва да изберем кой огън искаме да разпалим – на миналото или на бъдещето. Избирателят е достатъчно мъдър и сам ще реши дали иска да инвестира в младите и образовани хора, натрупали знания и опит в чужбина, или в тези, чийто управленски капацитет вече познаваме и сме изморени от него.

„Крайно време е ние, хората от бизнеса в България, да започнем да работим спокойно, без да се страхуваме от политически репресии и преследване. Бизнесът у нас се нуждае от сигурност, прозрачност и свобода за развитие. Трябва да е ясно, че стига да спазва Закона, човек може да се развива така, както намери за добре. Историята е показала и доказала, че само Законът може да ни даде Свобода“, категоричен е предприемачът Красен Йоркишев, който е трети в листата на КП „Продължаваме промяната“ за Великотърновски избирателен район.

През годините всички сме ставали свидетели как цялата държавната машина чрез всички отговорни институции по места работи в полза на една или друга политическа сила с цел саморазправа с „неудобен“ бизнес субект, допълва кандидатът за народен представител. И споделя, че може да посочи имената на петима собственици на крупен бизнес в Горна Оряховица, които са пострадали от такъв политически рекет.

„Това е съпроводено с безкрайни битки с различни институции. Пишат ти акт, без значение дали посоченото нарушение е факт или не, и още на другия ден следва запор на активите на фирмата – на сметки, на недвижимости, на вземания. Обжалваш, спазвайки всички законови процедури, и се бориш със системата. Накрая спорът влиза в съда и така минават 3 - 4 години, през които съответният бизнес е напълно ликвидиран. Не са един и двама тези, които могат да потвърдят, че са им предлагали да си платят, за да им „спестят главоболията“. Това не трябва да се допуска повече. Аз самият предпочитам да се водя по буквата на Закона, но не и да ставам жертва на изнудване“, твърди Красен Йоркишев.

По думите му тези грозни примери от последните 10 години са пример за нестабилната бизнес среда у нас. И не скри огорчението си, че въпреки добрите макроикономически параметри, ниските данъци и стабилната банкова система, България продължава да е сред страните с най-лоша бизнес среда в Европа. „Тя се характеризира с нереформираната съдебна система, несигурната среда за инвестиции и недобра защита на собствеността, лошо състояние на администрацията и инфраструктурата, липса на квалифицирани кадри. Тези крайно непривлекателни условия за развитие на бизнеса са причина страната ни всяка година да слиза все по-надолу в международните рейтингови класации. Друг показателен пример в тази посока е и липсата на преки чуждестранни инвестиции“, обяснява предприемачът. И допълва, че сега, повече от всякога, България се нуждае от нормални институции, които да си вършат работата, съобразявайки се със Закона, независимо от това кой е на власт.   

„Като народен представител няма да работя за интересите на определена партия или икономическо лоби, а за развитието на регионалния бизнес и за превръщането на трите града Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец в най-голямата агломерация в Северна България със силна икономика, култура и туризъм. Силният бизнес е единствената рецепта за постигане на високи доходи на българина. Никакви социални програми не могат да доведат нито до високи заплати, нито до високи пенсии. Силна и модерна икономика с високи добавени стойности са източниците на висок стандарт на живот. Ето защо съм превърнал в своя лична кауза интересите на работодателите, на средната класа и на всеки жител на областта“, заявява Красен Йоркишев. А през годините той е доказал, че е мъж на честта и не се страхува да отстоява позиции и принципи.

„Европейските програми, насочени към бизнеса, не работят в провинцията поради липса на консултантски  и управленски капацитет. Това е причината за големия контраст между София и останалите областни центрове по отношение на икономическото развитие. За да постигнем по-голяма ефективност при усвояването на евросредствата, трябва да работим за създаването на регионални бизнес центрове“, споделя Йоркишев.

„Голямата ми цел като народен представител ще е създаването на стратегия за развитие на Триградието, която съм готов да реализирам с помощ от държавата и местната власт. Северна България е приоритетен регион за планиране и близо 80% от средствата от Фонда за възстановяване и развитие ще бъдат насочени насам. Трябва да се възползваме от тази възможност на европейските програми и да направим революционен скок в развитието на Триградието“, заявява бизнесменът.

Въпреки огорчението от политиката и многото откази да участва в листи преди това, сега той е по-решен от всякога да работи за каузата на „Продължаваме промяната”. Според него България се намира на прага на нова политическа епоха и има нужда от хора на действието. „Това е първата нелидерска партия в България и това ме прави спокоен, че мога да реализирам своите идеи. Освен това срещнах хора, с които мога да съм в един отбор. Това са мъже и жени, които са получили образование и реализация в престижни учебни центрове и компании по света, но се завърнаха в  България с идеята да я направят толкова добра за живот, колкото и страните, в които са можели да останат“, обяснява Красен Йоркишев.

„На 2 октомври трябва да изберем кой огън искаме да разпалим – на миналото или на бъдещето. Избирателят е достатъчно мъдър и сам ще реши дали иска да инвестира в младите и образовани хора, натрупали знания и опит в чужбина, или в тези, чийто управленски капацитет вече познаваме и сме изморени от него“, споделя кандидатът за народен представител от КП „Продължаваме промяната”.

 


Ключови думи
Красен Йоркишев Продължаваме промяната
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати