Неделя, 18 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Иван Христанов от „Продължаваме промяната“: Увеличихме парите за българското земеделие на 2,16 млрд. евро

  18.09.2022 14:00
Иван Христанов от „Продължаваме промяната“: Увеличихме парите за българското земеделие на 2,16 млрд. евро

„За първи път от 30 г. насам България ще инвестира агресивно в собственото си земеделие повече средства отколкото Европейския съюз. Това заяви във В. Търново Иван Христанов от „Продължаваме промяната“ по време на среща със земеделски производители от региона.

Бившият зам.-министър на земеделието и храните обсъжда с тях повече от два часа проблемите в брашна и начините за подпомагане на стопаните. Докато бе част от МЗХГ той успя да увеличи на 60% национално съфинансиране в Стратегическия план за развитие на земеделието и на селските райони за периода 2023– 2027 г. Досега през всички тези години България е съфинансирала едва с 15% българското земеделие. „За петте години увеличихме заложеното от ГЕРБ финансиране от 250 млн. евро на 2,16 млрд. евро. Даваме си ясна сметка, че българското земеделие има спешна нужда от финансова инжекция, за да можем да го развием до нива, в които да заявим със самочувствие, че България има истинско земеделие“, заяви Христанов.

По време на срещата хората споделиха част от проблемите, с които се борят - липсата на работна ръка, затруднения достъп до финансиране и липсата на пасища. „Това са дълбоко структурни проблеми, които не се дължат на година или две, а на абсолютно некомпетентното управление през последните 10 г.“, категоричен е Иван Христанов. Той представи пред земеделските производители и основните приоритети в управленската програма на „Продължаваме промяната“, свързани с подпомагането на производителите на плодове и зеленчуци, животновъдство в двете направления – месно и млечно, и поливното земеделие. По думите му ситуацията с плодовете и зеленчуците е тежка заради драстично увеличения внос. Така например при доматите родното производство е нараснало с 15 % за последните 10 г., а вносът се е увеличил с 300-350 % и от 33 000 тона е достигнал до 100 000 тона. Според бившия зам.-министър една от най-важните стъпки е подпомагането на уязвимите сектори.

„Първата мярка, утвърдена от нас, бе 143,5 млн.лв. ковид помощ, тъй като си дадохме ясно сметка, че докато всички се занимават със здравните аспекти на Covid-19, рискуваме да останем без земеделие, така че там удвоихме държавната помощ. Във връзка с украинската криза беше одобрена на ниво ЕС т.нар. украинска рамка и България осигури абсолютно безпрецедентен ресурс от близо 450 млн. лв., с които държавата да подкрепи земеделците. Общата подкрепа е над 900 млн. лв. и е три пъти повече от миналата година и всъщност отразява разбирането ни, че трябва да се действа спешно, защото иначе оставаме без стопани“, категоричен е Христанов.

Усилията на „Продължаваме промяната“ ще бъдат насочени и към изхвърляне на частната фирма от ГКПП „Капитан Андреево“. Именно Иван Христанов разкри скандалните нарушения на пункта и факта, че оттам за последните 10 г. са влезли около 400 000 тона плодове и зеленчуци със завишено съдържание на пестициди. Предварителният доклад на главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ към Европейската комисия (DG SANTE), който излезе преди дни, установи сериозни пропуски в граничния контрол за този период. Докладът е изготвен във връзка с извънредния одит на фитосанитарния контрол на ГКПП “Капитан Андреево”, направен по покана на кабинета Петков. С него на практика се потвърждават разкритията за граничния пункт.

„Ние искаме да гарантираме, че българската граница никога повече няма да бъде завладяна и оттам евентуално да минават оръжие, наркотици и всякакви стоки между касетките с мандарини и домати“, каза още Христанов.

Следващата му битка е свързана с инсинераторите, за които е подал сигнал в ГДБОП. „По отношение на инсинераторите има данни за организирана престъпна група между облагодетелствали се лица и служители на БАБХ. Пунктовете за почивка на животни са нещо, което убягна на общественото внимание, но има сигнали, че се изпозлват за трафик на наркотици през търбусите на животните. Разбира се ще продължим проверките, за да изсветлим всички сектори и да гарантираме, че почтените стопани получават субсидиите, а не самовзани партизани с огромно финансиране и практически никаква дейност зад гърба си“, каза още Иван Христанов. Той е категоричен, че е необхдоимо също незабавно регулиране на държавния и общинския поземлен фонд, които по думите му са превърнати във феодални стопанства и се използват за манипулиране на вота и купуване на гласове.

На срещата със земеделските стопани в старата столица присъстваха и част от кандидатите за народни представители от Великотърновски избирателен район – арх. Йордан Терзийски, Красен Йоркишев, Дончо Бораджиев, доц. Соня Будева и Иво Дечев.


Ключови думи
Продължаваме промяната Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати