Сряда, 07 Дек 2022
            
Избори 2 октомври 2022

Красен Йоркишев, трети в листата на КП „Продължаваме промяната”: Триградието може да бъде силният център на Северна България, ако направим обща стратегия за развитие

  07.09.2022 08:15
Красен Йоркишев, трети в листата на КП „Продължаваме промяната”: Триградието може да бъде силният център на Северна България, ако направим обща стратегия за развитие

България е изправена пред нова политическа епоха след 33 години мъчителен преход, смята Красен Йоркишев, който заема третото място в листата за IV МИР – Велико Търново на КП „Продължаваме промяната”. Появата му в политиката донякъде е изненада, след многото откази  да участва в листи преди това. Обяснението му обаче е просто – дошло е времето да се действа, и има всички предпоставки Триградието – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, да се възползва от потенциала си и да се превърне в най-голямата агломерация в Северна България. В това той вижда своята мисия в Народното събрание.

-20 години след краткия ви опит като общински съветник отново влизате в политиката. Защо ви трябваше толкова време и защо точно сега?

-Бях на 29 години, когато ме поканиха в листите на ССД и станах общински съветник. Останах или по-скоро изтърпях да бъда в Общинския съвет една година и напуснах. Много бързо се изпари младежката наивност. Видях огромно разминаване между моите представи за правене на политика и действителността. Общинските съветници говореха навън това, което искат да чуят хората, а иначе правеха това, което е изгодно за тях.

Всъщност целият ни преход е белязан от този стил на правене на политика. 33 години се опитваме да загърбим миналото без да забравяме доброто и допуснатите грешки, да направим преход към нещо съвременно, демократично и ефикасно. В началото имаше много енергия и много ентусиазъм, но те бързо изгоряха и на тяхно място дойдоха разочарованието и обществената демотивация. Това е обяснението и на демографския срив, който бележи годините на прехода. Младите и активни хора предпочетоха да реализират себе си някъде другаде – в големите градове, а много и извън България.

Не влязох в ОбС, за да стана и аз такъв „политик”. Сам не можеш да реализираш идеите си. Затова и реших, че съм приключил с политическите си изяви.

Защо почти 20 години са ми били нужни, за да преосмисля това решение? През тези години съм имал предложения да участвам активно  в изграждането на множество политически и партийни проекти, но никога не видях сред тях хора, с които искам да съм в един отбор. Отказът ми да се включа в определени политики ми струваше много и лично почувствах как се отмъщава за отказана подкрепа.

-И какво се промени 20 години по-късно?

-Смятам, че за България вече приключва този, да го нарека меко, некрасив, период на преход. Изправени сме пред нова политическа епоха и тя има нужда от действащи хора. Този път смятам, че срещнах хора, с които мога да съм в един отбор. Това са мъже и жени, които са получили образование и реализация в престижни учебни центрове и компании по света, но се върнаха в  България с идеята да я направят толкова добра за живот, колкото и страните, в които са можели да останат.

-Кой ви потърси от „Продължаваме промяната”?

-Никой не ме е търсил. Аз ги потърсих, защото видях в тях нещо, което е ново и което е работещо. Виждам една партия, изградена в хоризонтален порядък, където всеки е равен на другия. Няма главатари, няма командири, няма вожд, няма генерал. За мен това е изключително важно, защото не мога да си представя, че трябва да мисля така, както ми е наредил някой,  и че не мога да кажа нищо, без да съгласувам дали и той мисли така. Това е първата нелидерска партия в България и това ме прави спокоен, че мога да реализирам своите идеи.

-Какви са вашите идеи? Третото място в листата е добра отправна точка за Парламента. Какво ще правите там?

- Искам да помогна на бизнеса и знам от какво трябва да бъде предпазен. Той има нужда от сигурност, предвидимост и свобода. Трябва да знае, че стига да спазва Закона, може да се развива така, както намери за добре; Да няма страх от репресии и да бъде оставен да работи спокойно. Ако се даде свобода на хората, които градят икономиката ни, тя ще се развие бързо и това веднага ще се усети от всички. Историята е показала и доказала, че само Законът може да ни даде Свобода.

Голямата ми цел е да помогна за изграждането на обща стратегия за развитие на нашия регион. Трите града Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец имат уникални дадености всеки сам за себе си. Ако те се комбинират, Триградието ще стане най-голямата агломерация в Северна България със силна икономика, култура и туризъм. Трябва да се работи заедно. Нито един от кметовете не може сам да направи такава стратегия. Това могат да го направят народните представители с помощта на държавата и местните власти. В момента Северна България е приоритетен регион за планиране и близо 80% от средствата от Фонда за възстановяване и развитие ще бъдат насочени насам. Това е едно от нещата, за които ми харесва политиката на „Продължаваме промяната”. С единна стратегия на общините, съобразена с европейските програми, можем да направим революционен скок в развитието на Триградието. Нито един друг град сам по себе си няма предимствата, които имат взети заедно В. Търново, Г. Оряховица и Лясковец. Бих добавил и Елена като продължение на туристическите маршрути. Защо да не се обединим и да не използваме тези предимства?

-В деня на Съединението можем да отбележим, че обединението и единодействието не е силната черта на българина в ново време. Вярвате ли, че можем да променим това?

-Точно сега е моментът да започнем да правим не това, което може да се направи, а това, което трябва. Досега всичко у нас се случва, защото има възможност в момента и защото трябва да се усвоят едни пари. Затова имаме стадиони, на които пасат крави, а няма кой да играе, празни зали, ненужди чешмички и т.н. Те не са правени, защото някой е имал нужда от тях, а защото някой е открил програма, чиито средства да усвои.

Един пример: Центърът на Горна Оряховица е нещо, правено без мисъл за бъдещето. Един площад се прави поне за 50 години напред. Така са изградили мраморния площад през 70-те години. Добър или лош, но той тотално е променил тогавашния пейзаж. Докато сега имаме същият площад, само дето плочките са сменени. Никаква промяна във функционалността, нищо, което да подскаже, че се мисли за бъдещето. Вярно, че сигурно не е имало много време за проектиране, но по нищо не личи, че въобще е мислено. И какво е това да събереш цялото движение на града през центъра и да сложиш огради, за да не избият колите пешеходците? Абсурдно е. Дали някой въобще е седнал предварително да помисли, да анализира. Едва ли!

Затова казвам, че е време да мислим стратегически, т.е. за години напред,  с идеята за по-добро бъдеще.

-Децата ви активно участват в кампанията. Трябваше ли да ги убеждавате да останат в България?

-Семейството е моят голям късмет и опора. Всичките трудности, които преживях през последните 10 години, не повлияха на отношенията ни и си оставаме добър екип. Децата ми вече са поели живота си, имат добро образование и никога не са мислили да напускат България. Не ми се е налагало да ги убеждавам. Не крия и се радвам, че техните мечти са тук, а не в чужбина. В началото всички вкъщи се отнесоха скептично към това предизвикателство, но в последствие приеха идеята. Сега дори синът ми и дъщеря ми са сред най-активните ми помощници и поддръжници. За мен е с двойна значимост, защото имам възможност да опозная по-добре новото поколение и да му дам възможност да погледне с други очи на политиката. Смятам, че трябва да заложим на младежката енергия и ние;  Да се превърнем в мост между миналото и бъдещето, което ще дойде, именно чрез енергията и разума на младите.

Красен Йоркишев е под №3 в листата на КП „Продължаваме промяната”, която е №9 в бюлетината за изборите на 2 октомври.

Елена ВЕЛКОВА

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Красен Йоркишев Продължаваме промяната
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати