Четвъртък, 10 Nov 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Двама горнооряховски борци ще представят България на Световното юношеско първенство

  11.08.2022 15:40
Двама горнооряховски борци ще представят България на Световното юношеско първенство

Възпитаниците на горнооряховската школа по борба Исмаил Помаков и Петър Петков са част от националния отбор, който ще представи България на Световното първенство за юноши и девойки до 20 г. Домакин на първенството от 14 до 21 август е зала „Арена Армеец” в София. Очаква се на тепиха да излязат над 600 състезатели от 52 държави в свободния и класическия стил при юношите и при девойките.

Двама борци на „Локомотив” ще защитават цветовете на България в свободния стил. В кат. 65 кг излиза Исмаил Помаков, който тази година се състезава за НСА, но продължава да се готви с родния си клуб. Петър Петков пък премина през преборване, за да защити мястото си в кат. 74 кг. Петър, който тази година имаше честта да постави венеца на Македончето по време на ритуала в навечерието на празника на града, трябваше да се изправи срещу Дянко Дянков от Стара Загора, с който спорят за титулярното място в националния отбор. Битката между двамата трябваше да се реши до две победи в три срещи по време на лагер в Тетевен. Петков успя да направи две победи с 2:1 и 6:4 и да заслужи място сред световния елит.

Националният отбор се готви през юли в Сливен, а от тогава борците са на лагер в Тетевен, където беше и преборването. Българите ще пристигнат в София в навечерието на откриването на първенството и ще бъдат настанени в хотел „Рамада”.

Световното започва с жребий за схватките в свободния стил на 14 август. На 15 август сутринта е кантарът, а от 11 часа започват схватките. В първия ден са елиминациите и полуфиналите в кат. 57, 65 (където излиза Исмаил Помаков), 70,79 и 97 кг. Финалите са от 18 часа на следващия ден.

На 16 август през деня са елиминациите в останалите категории – 61, 74 (категорията на Петър Петков), 86,92 и 125 кг. Репешажите и финалите са на 17 август вечерта.

Щастливи сме, че двама наши борци ще представят България. Пожелаваме им да покажат най-добрата борба, на която са способни и дано ни зарадват с нещо значимо, защо не и с медал, споделиха от клуба по борба „Локомотив”.


Ключови думи
борба Световно първенство Петър Петков Исмаил Помаков Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати