Петък, 07 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

Участници от 4 континента идват за Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

  06.07.2022 12:38
Участници от 4 континента идват за Международния летен семинар по български език и култура във ВТУ

89 души от 29 държави, разположени на 4 континента – Европа, Азия, Америка и Африка – са заявили участие в тазгодишното издание на Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе от 11 юли до 31 юли 2022 г. във Великотърновския университет. Форумът по българистика се организира за 45-та поредна година, а сред участниците има студенти, преподаватели, научни работници, екскурзоводи, лекари, юристи, инженери, както и хора с други професии, които с желание изучават българския език и се запознават с българската култура.

71-годишният пенсионер Уолтър Елиът от Англия е сред най-възрастните участници, а 18-годишната Диа Ачаржи от САЩ, чиято майка е българка, е най-младата участничка.

Най-голяма е групата от Германия, която наброява 10 души, следва Полша с 8 представители, Гърция с 6 и Сърбия с 5, а 29 са участниците от предходни години.

Тази година участниците ще бъдат настанени в обновения Първи блок на студентските общежития.

Освен учебните и практическите занятия, в рамките на семинара е включена богата културна програма. Чуждестранните гости ще изучават български народни песни и танци, ще гледат съвременни български филми, ще посетят български музеи, художествени галерии, природни и други забележителности.

Програмата и тази година включва практическо обучение по български език и шест специализирани семинара, съобразени с предварително заявените интереси на участниците: по съвременен български език, по култура и изкуство на България, българско изобразителното изкуство, съвременно българско кино, български фолклор и по история и култура на България. В рамките на две седмици гостите ще изучават български песни и народни танци.

По традиция са предвидени и две екскурзии, които ще запознаят гостите с красотата на българските градове Трявна, Калофер и Карлово и с Етнографския музей на открито „Етър“ и село Арбанаси. В последните дни от семинара участниците ще почиват на българското Черноморие, в курортния комплекс „Албена“./ ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"


Ключови думи
Международен летен семинар по български език и култура ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати