Сряда, 05 Oct 2022
            
Велико Търново Светски

Маршове, класика, ръченица и рок в концерта на Военния духов оркестър на НВУ за 6 май

  04.05.2022 09:55
Маршове, класика, ръченица и рок в концерта на Военния духов оркестър на НВУ за 6 май

Военни маршове, класическа музика, ръченица и рок парчета ще свири Военният духов оркестър на Националния военен университет „Васил Левски“ в празничния си концерт, посветен на Деня на храбростта и празника на Българската армия. По традиция в програмата има и песен, която оркестрантите, водени от диригента старшина Емил Костурков, ще представят за първи път пред публика.

Концертът е на 5 май от 19 часа в Голямата зала на Община Велико Търново. Входът е свободен.

С Химна на Българската армия „Велик е нашият войник“ ще започне вечерта. Музикантите ще изсвирят „Марш на курсантите“, чийто автор е Емил Костурков, както и „Муткуров марш“, който е в репертоара на оркестъра от около три години.

„Зная, че на нашите концерти публиката вече е свикнала да слуша различна по жанр музика, затова сме подготвили „Анен полка“ на Йохан Щраус – син, чиято премиера е била още в далечната 1852 г. в градината на виенски ресторант по повод ежегодния Аннен фест и оркестрирана за духов оркестър от Пламен Кабакчиев. В репертоара ни е и обичаната и може би най-известна оперна ария въобще Nessun Dorma от „Турандот“ на Пучини, оркестрирана за духов оркестър от Джони Винсън“, разказва маестро Костурков. В концерта са включени една ръченица на Дико Илиев и произведението „Щъркелово гнездо“ из танцовия театър „Рачо Ковача“, чиято оркестрация за духов оркестър е на самия старшина Емил Костурков.

Публиката ще може да се наслади на една от най-красивите, но не особено популярни песни на АББА - The Way Old Friends Do, аранжирана от Мартин Шарнал и на две парчета на Гери Муур – Walking By Myself и Pretty Woman.

За първи път на сцена и пред публика Военният духов оркестър ще изсвири песента на американската рок група The Doobie Brothers – Long Train Runnin.

Търновските музиканти ще закрият концерта си с популярното парче на Дийп Пърпъл Smoke on the Water./ сн. НВУ


Ключови думи
Военен оркестър НВУ Емил Костурков
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати