Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

В НВУ обучиха журналисти на поведение в зона на кризи и конфликти

  27.04.2022 16:19
В НВУ обучиха журналисти на поведение в зона на кризи и конфликти

20 журналисти от национални и регионални медии завършиха успешно първия по рода си курс за поведение в зона на кризи и конфликти. Курсът се проведе в Националния военен университет „Васил Левски“ в рамките на два дни, които предложиха на журналистите много адреналин и екстремни преживявания.

Заниманията започнаха с лекции за основите на международното хуманитарно право, за гражданско-военното сътрудничество, кризисна ситуация и кризисен PR.

След това представителите на медиите учиха как на практика да приготвят багажа си, когато им предстои да тръгнат на мисия или в район, който не познават. Инструктори от Професионалния сержантски колеж показаха на журналистите как могат да си набавят вода, да я пречистят и да я направят годна за пиене, как да си запалят огън с подръчни средства, как да си направят заслон, за да могат да пренощуват безопасно в природата, как да използват ресурсите на природата, за да се прикрият.

Кулминацията в първия ден обаче беше занятието със старшина Йонко Христов, главен инструктор в Професионалния сержантски колеж. Той показа на репортерите как да оцелеят, ако попаднат в плен, като ги постави в ситуация, максимално близка до реалността и им даде ценни указания какво поведение трябва да следват, за да запазят живота си.

През втория ден участниците в курса бяха оборудвани с индивидуални средства за защита – противогаз, бронежилетка, каска и очила, и опитаха да окажат неотложна медицинска помощ. Най-екстремалното преживяване на журналистите беше участието им конвой на хуманитарна мисия. Те на практика видяха как се осигурява коридор за хуманитарна помощ, как се действа, когато конвоят попадне под обстрел и какво трябва да направят всички в конвоя в тази ситуация.

„Аз имам повече от 25-годишен опит в професията, но това ми се случва за първи път. Попадала съм в екстремни ситуации, но разбрах, че много неща не зная. Всъщност идеята да разберем как работят военните и те от своя страна да разберат, че и ние работим и сме на едно и също поле, е брилянтна. Много тънкости научих и най-важното – неизпълнението на заповедите може да ти костват живота“, каза в края на курса кореспондентът на Българското национално радио в Русе Ася Пенчева.

И допълни, че за нея най-екстремалното преживяване е било пленяването. „Знаех, че ме поливат с вода, но усещах мириса на бензин и адреналинът ми скочи. Защото мозъкът възприема действителността по друг начин, особено когато си със завързани ръце и с качулка на главата и нищо не виждаш около себе си. Затова и когато чуваш резачката и знаеш, че режат крака на стола, вибрациите действат така, сякаш режат крака ти“, каза още Ася Пенчева.

„Всичко ми беше полезно в този курс. Лекциите бяха прекрасни и са много необходими, особено като общообразователна информация. Но практиката беше чудесна. На мен не ми е нужно да зная всички начини за добиване на вода, може да са два, но да опитам да ги направя с ръцете си. Същото важи за паленето на огън, за правенето на укрития. Всички занятия бяха изключително добре подредени и градирани, така че когато стигнахме до конвоя, в който пренасяхме хуманитарна помощ, ние вече имахме базови знания за нашето поведение в такава екстремална ситуация и знаехме, че заповедите са важни, за да останем живи“, допълни и Здравка Маслянкова, кореспондент на БНР във Велико Търново.

„Моето най-върховно преживяване беше попадането в плен. Въпреки че знаех, че всичко е игра, усещането за реалност те завладява и не можеш нищо да промениш. Адреналин имаше и в конвоя. За мен всичко беше полезно и мисля че сега се познаваме по-добре и това е взаимно. На нас ни е нужно да знаем как работят военнослужещите, да видим техните действия в екстремални ситуации и да знаем, че животът ни зависи от това да сме организирани и стриктни. Мисля, че този курс е изключително полезен за журналисти, които стартират кариерата си“, коментира кореспондентът на Българска телеграфна агенция във Велико Търново Марина Петрова.

„Практическите занятия бяха изключително наситени с адреналин, с неща, които не съм виждала преди, въпреки че два пъти ходих в Украйна, за да отразявам събитията там. Ние не сме имали достъп до реални бойни действия, макар че имахме бойна акредитация, но не се чувствахме подготвени за това. Ние сме журналисти, не комбатанти, не може да правим каквото си искаме. В армията има стриктни правила, които ние трябва да следваме и тук аз научих какво трябва да бъде поведението на журналистите, когато действаме заедно с военните - да преценяваме риска, да слушаме командите, да изпълняваме и да не се поддаваме на адреналина и да оставяме емоциите да замъглят преценката ни. Да не се хвърляме да снимаме и така да поставим екипа си в опасност или военнослужещите. Това е безценно“, сподели и Христиания Червенкова, журналист от bTV.

Всички журналисти получиха удостоверение за допълнителна специализация, които им връчи лично началникът на НВУ бригаден генерал Иван Маламов.

„Уважаеми колеги, надявам се, че след тези два дни Военният университет има още приятели във ваше лице. И се надявам, че от тук насетне вие ще сте по-уверени при отразяване на конфликти и кризи и ще знаете как да пазите живота си и живота на тези, които ви помагат“, коментира бриг. генерал Иван Маламов./ НВУ ``Васил Левски``


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати