Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В Международния ден на авиацията и космонавтиката: Курсанти от НВУ показаха на ученици как се хапва космическа храна

  12.04.2022 16:33
В Международния ден на авиацията и космонавтиката: Курсанти от НВУ показаха на ученици как се хапва космическа храна

Двама първокурсници от Националния военен университет „Васил Левски“ бяха гости на СУ „Владимир Комаров“ във Велико Търново в Международния ден на авиацията и космонавтиката. Курсантите Александър Наумов и Ива Георгиева представиха пред тийнейджърите успехите на българската космонавтика и дадоха възможност на децата да опитат космическа храна.

„Тук сме по покана на училището, което е избрало за свой патрон космонавта Владимир Комаров. Двамата курсанти са участници в Клуб за космически изследвания към катедра „Национална и регионална сигурност“ във Военния университет и бяха подготвили интересни факти за първите мисии на България в Космоса. Курсант Александър Наумов разказа на децата историята на двамата ни космонавти Георги Иванов и Александър Александров, а курсант Ива Георгиева им говори за космическата храна – една друга гордост на България“, коментира гл. ас. Георги Баев, който е ръководител на Космическия клуб и преподавател в катедра „Национална и регионална сигурност“. И допълва, че тази година страната ни чества 50 г. от създаването на Института за космически изследвания и технологии.

По време на срещата учениците опитаха космическа храна, предоставена специално за презентацията от Института по криобиология и хранителни технологии. „Ние от години работим с този институт и вече четвърти година получаваме от тях храна, приготвена за космоса. Веднъж сме представяли това ни достижение в СУ „Емилиян Станев“ и след това на два международни детски лагера“, уточнява гл. ас. Георги Баев, докато двамата курсанти показваха на тийнейджърите как се консумира космическата храна. Така децата имаха възможността да опитат ягоди, сливи, праскови, пъпеш, боб с наденичка, грах, пилешка пържола, таратор, кисело мляко, кисело мляко с ягоди, брюкселско зеле. „Ако първият ни космонавт е излетял в Космоса с меню, съставено само от пет вида храни, вторият вече е излетял с 25 различни продукти във вакуум. Днес разнообразието е още по-голямо“, обяснява курсант Георгиева и уточнява, че космическата храна преминава през процес, който се нарича лиофилизация или сублимационно сушене, което е процес на дехидратация. Храната има трайност до 5 години и от нея много често се възползват и алпинистите. Тя е подходяща и за хора в бедстващи райони.

Заедно с курсантите гости в гимназията бяха и зам.-началникът по учебната и научна част на НВУ полк. доц. д-р Николай Урумов и директорът на Институт „Научно-изследователска и иновационна дейност“ доц. д-р Ваня Димитрова.


Ключови думи
НВУ СУ "Владимир Комаров" ас. Георги Баев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати