Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Бъдещите петокласници в СУ „Емилиян Станев“ опознават преподавателите си в аванс

  31.03.2022 10:54
Бъдещите петокласници в СУ „Емилиян Станев“ опознават преподавателите си в аванс

Учители, които преподават по различни предмети в прогимназиалния курс в СУ „Емилиян Станев“, влизат в часове на четвъртокласниците. Всеки от тях изнася по един урок пред малчуганите, които така се запознават с бъдещите си преподаватели и със стила им на работа. А и учителите опознават децата, с които им предстои да работят.

Тези уроци са традиция за СУ „Емилиян Станев“, започват още от края на първия учебен срок и целта е четвъртокласниците да направят по-плавен преход към следващия етап в образованието си.

„Петият клас е особено стресов. Затова задължително провеждам срещи с родителите, говорим за прехода, който е важен и ако децата не успеят да се справят, идват дефицитите при тях. Мисля, че този момент остава малко в сянката на първия учебен ден, който е пълен с романтика, очакване и вълнение и от страна на децата, и от страна на родителите. Следващият ключов момент е в 7 клас, когато учениците се явяват на национално външно оценяване и кандидатстват и после в 12 клас, когато са матурите. В пети клас обаче децата трябва да свикнат с кабинетната система на обучение и с много нови учители, след като в продължение на четири години те са контактували предимно с един учител и са провеждали заниманията си само в една стая“, обяснява директорът на училището Кина Котларска. И допълва, че част от уроците се провеждат в съответните кабинети, когато това е възможно.

Учителите по български език и литература, история и цивилизация, по география, математика, английски език, както и тези по природни науки вече три месеца изнасят уроци пред четвъртокласниците.

„Преди да влезем при децата, ние предварително наблюдаваме класа и работата на учениците. Истината е, че тази традиция ни осигурява приемственост и е особено полезна и за нас, учителите. Не само децата трябва да се настроят, ние също, защото да преподаваш в 7-8 клас е различно. Учениците вече са големи, самостоятелни са, докато бъдещите петокласници все още ще имат нужда от повече внимание. Уроците са важни и за учителите в началния етап, защото почти във всички предмети има нови теми и колегите могат да си вземат идеи за преподаването им“, допълва Котларска.

Известни са вече и класните ръководители на всички бъдещи пети класове. Тези учители присъстват на тържествата на четвъртокласниците, на празниците и екскурзиите им, за да имат време да опознаят децата в неформална обстановка.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати