Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Четвъртокласници от СУ „Емилиян Станев“ разказаха за България със стихове

  09.06.2022 12:10
Четвъртокласници от СУ „Емилиян Станев“ разказаха за България със стихове

Четвъртокласници от СУ „Емилиян Станев“ рецитираха стихове за България и успяха да сътворят емоционален поетичен спектакъл „Обичам България, защото…“. Малките рецитатори са ученици от 4 „в“ и 4 „е“ клас и са възпитаници на Павлина Ангелова и Ивета Станчева и на Стефка Василева и Десислава Витова.

„Идеята се роди, когато започнахме да учим стихотворението „Де е България“, което е в учебника за втори клас. Тогава решихме да съберем стихотворения за България и това вдъхнови децата. Включиха се и родители и така успяхме да съберем около 60 стихотворения. 40 от тях включихме в рецитала и децата започнаха да ги разучават. В някои от текстовете имаше думи, които те не разбираха, не можеха дори да произнесат правилно. Но ние търпеливо обяснявахме значенията на сложните думи и съм сигурна, че някои от тях децата ще запомнят и ще знаят завинаги“, разказва класната ръководителка на 4 „е“ Стефка Василева.

Спектакълът бил замислен за март 2020 г. в чест на Националния празник на България. „Точно тогава коронавирусът затвори училищата и през следващите две години нямаше как да реализираме това събитие. Но сега, след като премина националното външно оценяване, децата поискаха да направим спектакъла“, допълва Василева.

Пред препълнената Актова зала на гимназията, прозвучаха стихове на Иван Вазов, Георги Джагаров, Асен Разцветников, Младен Исаев, Александър Вутимски, Атанас Цанков, Димитър Пантелеев, Стоян Дринов, Христо Радевски, Любен Каравелов, Пеньо Пенев, Блага Димитрова, Георги Константинов, Петя Дубарова. Четвъртокласниците рецитираха думите на някои от най-известните песни като „Я кажи ми“ от Ран Босилек, „Една българска роза“ от Найден Вълчев, „За теб, Българийо“ от Михаил Белчев.

Публиката слуша със затаен дъх моменти от историята на България. Децата разказваха за събитията и природните забележителности, описани в стиховете, за символите на България, редуваха поезия с песни, а когато не бяха на сцената, рисуваха заедно две големи картини. Вечерта завърши със стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, което четвъртокласниците рецитираха в един глас.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати