Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Изложби показват израстването на художниците от СУ „Емилиян Станев“

  24.05.2022 08:02
Изложби показват израстването на художниците от СУ „Емилиян Станев“

Две изложби бяха открити в СУ ``Емилиян Станев`` във Велико Търново. Те са част от проявите, с които училището чества своята 40-годишнина и са посветени и на 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Едната изложба е на ученици от 1 „б“ и 2 „б“ клас. Малчуганите показват около 50 свои рисунки, подредени в галерията на училището, която се намира на втория етаж. „Това е нашата традиционна изложба в навечерието на 24 май. Правим я вече 20 години, за да почетем празника, а и за да покажат децата какво са научили през годината. Започнахме тази традиция преди много години и първите ни 10 експозиции бяха в галерия „Спектър“, след това гостувахме в ротондата на Министерството на образованието и науката и в Художествената галерия „Борис Денев“, разказва Сребринка Лакова.

Своята последна съвместна изложба откриха и учениците от 7 „в“ клас, които изучават изобразително изкуство при Анна Павлова. 37 живописни рисунки, графики и приложни творби съдържа изложбата. Някои от рисунките са учебни, други са правени за конкурси. За водеща картина децата са избрали рисунка по „Крадецът на праскови“ на Емилиян Станев.

„Това е ключова изложба за седмокласниците, защото показва тяхното израстване като творци след един доста дълъг курс на обучение. Освен това е последна класна експозиция за тях, някои от тези ученици ще изберат да продължат обучението си в други училища. Но дори и за тези, които ще останат тук, от следващата учебна година започва нов период в образованието им. Затова и сме нарекли изложбата „Преди полет“, обяснява Анна Павлова, която е и заместник-директор на училището и отговаря за учениците от 5 до 7 клас и за всички изкуства в гимназията.

Две паралелки седмокласници със засилено изучаване на изобразително изкуства завършват тази година СУ „Емилиян Станев“. В момента те подават заявленията си за кандидатстване и срокът за това е до петък.

„Обработили сме досега заявленията на единия клас и от 26 деца там, 14 са заявили, че искат да кандидатстват в професионалната паралелка по графичен дизайн или в паралелката с профил „Изобразително изкуство“, коментира още Анна Павлова.

 


Ключови думи
СУ Емилиян Станев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати