Неделя, 28 Авг 2022
            
Велико Търново Други

Ученици от СУ „Емилиян Станев“ участваха в биохимични работилници за анализ на храни в Кипър

  27.05.2022 14:38
Ученици от СУ „Емилиян Станев“ участваха в биохимични работилници за анализ на храни в Кипър

Трима учители и шестима ученици от СУ „Емилиян Станев“ бяха на работна среща в Кипър. Десетокласниците Албена Калчева, Марио Иванов, Симона Палазова, Марина Димова, Красимир Димитров и деветокласничката Дара Иванова пътуваха по проект „Отговорното здравословно хранене като европейска ценност“, финансиран по програма „Еразъм +“. Заедно с тях във визитата участваха и Милена Йорданова, която е учител по природни науки и координатор по проекта, Николай Славов - учител по френски език и Валентин Бояджиев – заместник-директор на училището.

Българските ученици са имали за задача да разкажат каква е представата им за кипърската кухня, преди да са я опитали и да направят презентация за най-често срещаните хранителни алергии, как да се предпазим от тях и какви са възможните алтернативни методи, за да не се чувстваме ограничени в ежедневното си меню. Всички ученици, участници в срещата, са имали за задача да представят експозетата и материалите си на английски език, тъй като това е официалният език на този проект. По този начин децата усвоят много бързо и с лекота ораторски и презентационни умения, които ще им бъдат необходими в професионалното им развитие, обяснява Николай Славов. И допълва, че децата са наблюдавали експерименти, свързани с проучване за хранителни навици, експерименталното хранене и са се запознали с хранителните разстройства и алергени.

„Учениците бяха включени в две биохимични работилници за анализ на храни. Извършиха самостоятелно лабораторни анализи на основните групи хранителни вещества, изследваха химическия състав на някои хранителни продукти. Чрез лабораторни дейности успяха да извлекат ДНК от растителни организми“, уточнява още Славов.

Една седмица е продължило посещението на учениците и педагозите в Кипър и за това време те са имали и богата културна програма. Домакините са показали на своите гости Музея на брашното ,,Хаджиджоркис“ в село Френарос, където децата са месили питки и са проследили целия производствен процес на хляба. Програмата е включвала и посещение на ферма за мед с възможност за дегустация.

СУ „Емилиян Станев“ работи по този проект вече втора година и си партнира с училища от Сърбия, Италия, Франция и Кипър. Крайната цел на проекта е учениците да натрупат колкото е възможно повече информация за здравословното хранене и да видят, че е възможно да избират тези храни в ежедневното си меню и да ги съчетават с традиционната кухня и с активния си живот.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев Кипър
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати