Събота, 24 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Екип от СУ „Емилиян Станев“ работи по проект за здравословното хранене като европейска ценност

  24.06.2022 11:35
Екип от СУ „Емилиян Станев“ работи по проект за здравословното хранене като европейска ценност

Шестима ученици и двама учители от СУ „Емилиян Станев” пътуваха до Сърбия, за да участват в последната работна среща по проекта „Отговорното здравословно хранене като европейска ценност”. Финансирането на проекта е по програма „Еразъм +“ и в него участват училища от Сърбия , Италия , Франция и Кипър.

Десетокласничките Александра Смолецова, Василена Василева, Ани Ценова, Мария Въртикъщова, Дара Иванова и Вероника Колева и Милена Йорданова, учител по природни науки и координатор на проекта и Николай Славов, учител по френски език са били гости в училище „Светозар Маркович“ в град Ниш. По традиция учениците са имали за задача да подготвят презентации на английски език на теми, свързани със здравословното хранене.

През първия ден всички ученици са работили по темата „Традиции в съвременната кухня”. Тийнейджърите от различните държави са представяли дневно меню – закуска, обяд и вечеря. При презентациите децата е трябвало да подберат интернационално традиционно меню, което се вписва в модерния и забързан начин на живот, а след това и да разкажат историята на ястията и да посочат калорийната стойност за една порция.

„На нашите ученици се падна да разработят меню върху менюто „Мариновани зеленчуци в сръбската кухня.” Въпреки че учениците рядко похапват подобни изкушения от Балканска кухня, успяха да представят и рецепта за приготвяне на туршия, при това на чужд език“, обяснява Николай Славов.

И допълва, че част от предвидените дейности по време на последната работна среща, са били лабораторни занимания, свързани с биохимичния анализ на храните. Учениците са използвали специфични химични реакции за доказване на различните групи хранителни вещества - въглехидрати, белтъчини, мазнини. Изследвали са общата качествена реакция на различни напитки с помощта на рН-метрия. В заниманията по информатика, всички заедно, са създали програма за определяне на индекса на телесна маса . Програмата е със забавен интерфейс и много лесна за ползване. Предвидена е за употреба и от най-малките ученици, с цел формиране на отговорно отношение към здравословното хранене.

До края на учебната година търновските ученици ще завършат проекта с обща изложба от всички пътувания, с онлайн вестник, който събира и разказва впечатленията на всички участници, в допълнение децата ще връчат и официално писмо на директора на СУ „Емилиян Станев“ д-р Кина Котларска с идеи и препоръки за подобряване на храненето в училище.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев Еразъм+
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати