Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Други

СУ „Емилиян Станев“ посреща партньори от 4 държави

  17.03.2022 11:37
СУ „Емилиян Станев“ посреща партньори от 4 държави

Ученици и учители от Турция, Чехия, Италия и Испания пристигат в СУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Визитата е в рамките на проект „Изкуството е навсякъде“, по който работят училища в тези страни. Проектът е по програма „Еразъм +“ и бюджетът на великотърновската гимназия е 31 000 евро.

Гостите ще останат една седмица, през която учениците ще участват в работни ателиета, посветени на музиката и изобразителното изкуство. Във всички занимания дистанционно ще се включи и екипът от Португалия.

„Всяка държава акцентира върху тема, свързана с идеята на проекта. В Чехия децата се занимаваха с керамика, в Италия правиха карнавални маски с техниката папие-маше, в Испания заниманията бяха свързани с изкуството в спорта, а в Турция с поп арт. При нас акцентът е връзката между музиката и изобразителното изкуство“, обяснява Митка Ангелова, учител по математика и информатика и координатор за СУ „Емилиян Станев“.

Тук учениците от останалите държави ще имат възможност да научат повече за българската шевица, да я рисуват и да я откриват около себе си. Първото ателие е свързано с концепцията, че на всеки тон от музикалната стълбица отговаря цвят и на тази база в понеделник децата ще рисуват асоциативно. „Ще им пуснем няколко стила музика – поп, рок, джаз и класика и след това те ще могат да нарисуват фигурални композиции по асоциация. Второто ателие е посветено на ритмиката в нашата шевица и на символиката й и в края на заниманието учениците ще опитат да дорисуват шевица“, допълва и Маргарита Рачкова, която е председател на Методическото обединение по изобразително изкуство в училището и също работи по проекта.

В програмата са планирани две екскурзии до Етъра и до Трявна. В Етъра учениците ще разучават българско хоро, а гостуването им в Трявна ще завърши с изработването на декоративен фриз от изрязани геометрични елементи, отново на базата на шевицата.

Кулминацията е в петък, 25 март, когато всички ученици ще гостуват в пет работилници на Самоводската чаршия. Децата ще се занимават с керамика, дърворезба и тъкачество, ще си направят шал и ще си изпекат козуначета.

Всички презентации, които гостите ще слушат и ще наблюдават през тази седмица, ще бъдат представени от ученици на СУ „Емилиян Станев“. Те ще са и ментори на своите съученици от другите държави.

Сайтът, който събира цялата информация по проекта, също е ангажимент на СУ „Емилиян Станев“. В момента по него работи единадесетокласникът Боян Апостолов.


Ключови думи
СУ Емилиян Станев Изкуството е навсякъде
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати