Сряда, 05 Oct 2022
            
Велико Търново Общество

След 2 г. обучение в електронна среда: студентите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се връщат в аудиториите

  23.02.2022 11:51
След 2 г. обучение в електронна среда: студентите на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ се връщат в аудиториите

След 2 г. обучение в електронна среда заради пандемията от COVID-19, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ възстановява присъственото обучение. Бакалаврите ще могат да се върнат в аудиториите на 7 март. За да се избегне струпване, лекциите и упражненията им ще са в различни дни. Електронни остават изпитите за магистрите, които в голямата си част са задочници и 1/3 от които ще могат да продължат присъствено от 7 март. Специализантите остават в онлайн среда. Във филиала на ВТУ във Враца и в Колежа в Плевен обучението може да бъде смесено.

Притежанието на зелен сертификат не е задължително за присъствено обучение. За онези студенти обаче, които по една или друга причина не могат да бъдат в залите, ВТУ е осигурил възможност за самоподготовка - достъп до всички ресурси ще има в системата на Университета.

Това е само част от мерките, които ръководството на ВТУ предприема с цел обезопасяване на средата и връщане към нормален учебен процес. Освен това, закупени са 1000 теста, но не за постоянно тестване, а за  студенти, преподаватели или служители, почувствали се зле. В 30 от залите пък са поставени уреди за дезинфекция. Остава задължителното ежедневно дезинфекциране на всички корпуси на ВТУ.

Надяваме се към края на март всички студенти да се върнат присъствено, коментира ректорът на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов.

Проф. Бонджолов сподели добра новина – че се очаква увеличение на стипендии и заплати. Засега не може да се каже с колко и от кога, защото още не са готови бюджетът за висшето образование и бюджетът на ВТУ. Надеждите на ректора са повече яснота да има около празника на Велико Търново 22 март.

Приключиха делата, с които се оспорваше изборът на ръководство на ВТУ, припомни проф. Бонджолов. Според решението на съда, легитимни са всички институции във ВТУ, посочи ректорът.

Проф. Бонджолов не подмина темата за коментираното обединяване на висши училища, която е била акцент и на вчерашното заседание на Съвета на ректорите.

ВТУ няма да бъде засегнат, но не ни е безразлично, защото имаме филиал в Северозапада. Там имаме над 1000 души обучаеми. Правилната стратегия е там да се групират факултети и хората в региона да могат избират какво да учат – медицина, хуманитарни науки, аграрни науки... Така ще се покрият всички изисквания на региона. Но всичко това още се обсъжда, няма законодателна рамка. Министър Денков остави възможност на доброволен принцип да се водят разговори между малките университети за консорциум. После да се отиде към реализиране. Процесът няма да стане сега и веднага, коментира проф. Бонджолов.  

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
ВТУ присъствено обучение
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати