Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

ПГЕЕ „Ломоносов” посреща 62-ри рожден ден с очакване да се върне скоро в напълно обновената си сграда

  19.11.2021 10:06
ПГЕЕ „Ломоносов” посреща 62-ри рожден ден с очакване да се върне скоро в напълно обновената си сграда

ПГЕЕ „М. В. Ломоносов” посреща 62-ри рожден ден и за съжаление това за втора поредна година се случва в електронна среда заради ограниченията, наложени от коронавируса. За сметка на това обаче училищното ръководство се надява съвсем скоро да може да организира голям празник, за да отбележи завръщането на учениците в напълно обновената сграда.

Точно преди година започна големият ремонт в ПГЕЕ и той вече е на финала си. Остават съвсем довършителни работи вътре в училището, а се работи и по последния етап от ремонта – изграждане на външен асансьор за хора с двигателни увреждания. Надявам се в началото на следващата година да се завърнем в нашето училище и да бъдем всички заедно без ограниченията на пандемията, коментира директорът инж. Милена Димитрова.

Втори випуск на ПГЕЕ на практика не познава своето училище. Сегашните деветокласници започнаха миналата година, но след един месец минаха в електронна среда, а после започна и ремонтът. Най-новите ученици – осмокласниците още не са влизали в сградата. Цяла година беше изпитание за всички и заради ученето онлайн и заради необходимостта през времето на присъствено обучение да се ползва базата на ПТГ „В. Левски”. Но пък трудностите си заслужават, защото 60 години след построяването на сградата тя вече е напълно обновена.

Ремонтът е на стойност 1 207 506 лева. Включва цялостно обновяване на училищния корпус – фасадна реставрация, мерки за енергийна ефективност – саниране на основната сграда, сградата на работилницата и физкултурния салон, топлоизолация на тавана. Монтиран е нов котел за парното на работилниците, направен е основен ремонт на Ел и ВиК интасталациите, цялостно са ремонтирани санитарните възли, боядисани са стаи и коридори, подменени са вратите. Изградена е система за защита от мълнии, както и пожароизвестителна инсталация. Направен е основен ремонт и подмяна на дворното осветление, вертикална планировка и за финал е асансьорът, с който ще се осигури нормален достъп за хора с увреждания.

Междувременно със собствени средства училището направи нов вход с художествено осветление, който вечер свети в бяло, зелено и червено, както и нова ограда.

Бяха поискани и отпуснати допълнителни средства от МОН за поставяне на ламинат в стаите и за подмяна на парната инсталация в основната сграда.

Така че ученици и учители ще работят в една напълно обновена среда.

Беше трудна, но и успешна година, прави равносметка директорът на най-голямата професионална гимназия в Горнооряховско. ПГЕЕ защити реномето си на най-търсеното училище в общината и направи пълен прием за учебната 2021/2022 година още след първо класиране. 78 ученици избраха ПГЕЕ по време на последната кампания, като те ще учат в три паралелки с общо четири специалности. Общо 395 са учениците в петте випуска на училището.

Три проекта по „Еразъм +”, по които работи ПГЕЕ, дадоха възможност на 80 ученици да практикуват в реална работна среда в европейски фирми. Две групи това лято бяха в Малага, Испания, една група практикува в Ирландия, а една в Италия.

Успешно е партньорството и с български фирми, които предоставят производствата си за обучение на ученици от ПГЕЕ. Дуалното обучение, към което се ориентира професионалната гимназия преди няколко години, доказва предимствата си, давайки професионални умения, които трудно биха се добили само чрез теоретично обучение. Три паралелки от 11 и 12 клас в момента учат работейки в горнооряховски фирми. Дуалното обучение се прилага за специалностите „Приложен програмист” и „Промишлена електроника и електрообзавеждане на производството” в 11 клас и „Промишлена електроника и възобновяеми енергийни източници” в 12 клас. Партньори на училището са фирми като „Пасат електроникс”, „Аркус”, „Прити”, „Грейко”, „Каси Темпра пак”, „Бултраф”, „Етра ел”.

Въпреки че годината беше много трудна за спортистите на ПГЕЕ, заради непрекъснатите ограничения покрай коронакризата, тя няма да остане незаписана в спортните анали на училището. За втори път хандбалистите на „Ломоносов” ще представят България на Световно ученическо първенство, което ще се проведе от 27 ноември до 5 декември в сръбската столица Белград.

В тези времена на здравна криза желая на всички на първо място здраве. Светъл празник и нови успехи в овладяване на знанията и една добра реализация в живота след училище, пожелава инж. Милена Димитрова на своите възпитаници.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, ЛОМОНОСВЦИ!


Ключови думи
ПГЕЕ "Ломоносов" празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати