Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Сапьори от НВУ унищожиха стари ръчни гранати, намерени на таван в Леденик

  14.09.2021 10:03
Сапьори от НВУ унищожиха стари ръчни гранати, намерени на таван в Леденик

Модулна група от Националния военен университет „Васил Левски“ унищожи 10 ръчни гранати тип бухалка. Боеприпасите са намерени в сандък в междутаванното пространство на къща във великотърновското село Леденик. Намерени са от 86-годишна жена, която веднага сигнализирала полицията. Тя обяснила, че при почистване на таванско помощение на жилището си е намерила сандък с боеприпаси и 10 гранати. Незабавно районът около жилището е бил отцепен. Боеприпасите са иззети и оставени на съхранение в служба КОС при РУ – В. Търново, а гранатите са предадени на служители от формирование за обезврежданеи транспортиране на боеприпаси при НВУ. По случая е образувана преписка.

„Гранатите са без отличителни белези. Иззехме ги, транспортирахме ги до полигона на Военния университет, където ги обезвредихме заедно със специалиста по артилерийски боеприпаси кап. Георги Мадаров“, обяснява кап. Диян Топалов, зам.-командир на курсантска рота и уточнява, че тези боеприпаси са много стари и силно корозирали, но продължават да са опасни, затова най-адекватната реакция е гражданите веднага да сигнализират, ако попаднат на такива находки.

Сапьорите, които вчера имаха професионален празник, признават, че гранати като този вид не се откриват твърде често в нашия район. Кап. Топалов уточнява, че за последните 7-8 години е унищожавал гранати тип бухалка още веднъж, намерени в Севлиево.

 


Ключови думи
гранати тип бухалка НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати