Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Достойни жени и мъже получиха награди за принос към Горна Оряховица

  29.05.2021 19:17
Достойни жени и мъже получиха награди за принос към Горна Оряховица

11 достойни жени и мъже, всеки отдал себе си на Горна Оряховица в своята сфера, получиха признание на днешния Празник на града. Преди минути приключи тържествената сесия на Общинския съвет, на която отличията бяха връчени.

Почетен знак на Общината бе присъден на екипа на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ за професионализма и безрезервните грижи към пациентите в борбата с коронавируса.

Големият поклон на Горна Оряховица тази година е за покойния директор на Историческия музей Иван Бъчваров, който бе обявен за Почетен гражданин. Горнооряховчанин до дъното на душата си, Иван Бъчваров зарази поколения с любов към града.

Плакета получи Иван Момъков – председател на Постоянната комисия по образование и култура, съвносител на предложението за удостояването на Иван Бачваров със званието, но най-вече истински негов приятел.

Иван Бъчваров беше като огъня – може да те стопли, но може и да те изгори. Минаха 10 г. от смъртта му, но той е жив в мен, жив е в голяма част от хората в тази зала. Тази награда не е за него, мъртвия, а за нас, живите, за това, че имаме памет и че тачим хората, които по някакъв начин са допринесли за нашия смислен живот. Сред толкова много безсмилсици, които ни се случват. За тези 10 г. съм сигурен, че щеше да напише няколко книги, в които по неговия си начин да ни покаже как са живели предците и защо ние днес живеем по този начин. И да прогнозира как ще живеем в бъдеще. Вярвам, че и в този момент Иван Бъчваров ни гледа отнякъде и ни казва „Честит празник, горнооряховчани, обичам ви!“, не скри емоцията си Момъков.

В сферата на образованието и науката признанието за 2021 г. е за Донка Ганчева-Спасова – старши учител в ДГ „Елена Грънчарова“, Кремена Енчева – начален учител в СУ „Георги Измирлиев“, и за IT специалиста Радослав Гатев.

Донка Ганчева-Спасова има над 40-годишен опит в сферата на предучилищното образование. Неизмерим е личният й принос за развитието на ДГ „Елена Грънчарова“. Отличава се с непрекъснато търсене и прилагане на иновативни подходи в образователната институция, водещи до издигането на нейния авторитет и престиж в обществото.

Донка Ганчева-Спасова прилага индивидуален подход към всяко дете. Успешно работи в областта на приобщаването на деца в риск и деца със специални образователни потребности. Под нейното ръководство и наставничество са се развили и утвърдили като детски учители десетки млади педагогически специалисти. И днес Донка Ганчева-Спасова продължава ежедневно да подпомага дейността на по-неопитните си колеги, както и на ръководството на ДГ „Елена Грънчарова“.  Активно се включва в изпълнението на дейности по проекти и национални програми за развитие на образованието.

Имам късмета, че преди 40 г. избрах учителската професия и че попаднах на точното място. Благодарна съм на ДГ „Елена Грънчарова“, на Десислава Бошнакова и на всички колеги, че са толкова креативен екип и че имам възможността да извървя професионалния си път сред тях. Благодаря и на Община Горна Оряховица, че оцени труда ми, каза, получавайки наградата си, Ганчева-Спасова.

Кремена Енчева се ползва с доверието и обичта на родителите, учениците и колегите учители не само в СУ „Георги Измирлиев“. Тя е учител иноватор, който втора година успешно прилага проектно базирано обучение по гражданско образование.

Винаги съм смятала, че децата заслужават да им се подаде ръка, да почувстват професионалния опит и душевната щедрост на учителя, за да разrърнат творческите си способиости, е професионалното кредо на Кремена Енчева. В училище съм учител, но само преподаването не ми е достатъчно. 3ная, че по една или друга причина, в наши дни родителите невинаги могат да дадат на децата си разнообразни знания в различни области. Смятам, че училището трябва да е мястото за това. Стремежът ми е да дам възможност на всички деца да участват, да се чувстват равноценни, свободно да изразяват чувствата и проблемите, които ги вълнуват, да се подготвят за ефективно социално общуване, за усвояване на взаимодействието с връстниците и възрастните, за преодоляване на собствената егоцентричност и практическо упражняване на тези дейности и умения чрез работа по проекти, чрез обсъждане на реални проблеми, чрез участия в практически дейности и инициативи от местен, регионален и национален характер. Изучаването на природната и обществена среда от учениците в начален етап изисква активна мотивационно-личностна и познавателна позиция, което е една от най-важните характеристики на проектно базираните дейности в обучението, споделя още Енчева. Тя цени свободата на мислене и поощрява идеите на учениците.

Тази награда е чест и отговорност. Благодаря на ръководството на СУ „Георги Измирлиев“ и на екипа, без които нищо от това нямаше да се случи. Благодаря на обществеността и родителите, че ми поверяват най-ценното си – своите деца. Всеки ден благодаря на Бог, че съм учител, сподели и Кремена Енчева секунди преди да остави посланието си в Летописната книга на Горна Оряховица.

Радослав Гатев е възпитаник последователно на СУ „Георги Измирлиев", ПГЕЕ „М. В. Ломоносов" и Факултета по математика и информатика към Софийския университет. Две поредни години получава наградата на Microsoft — MVP (Most Valuable Professional) — Значим професионалист според Microsoft. Той е и един от най-младите носители на тази награда. Причината да я получи всъщност не е само една. Води лекции и обучения свързани с Cloud технологии.

Гатев развива свой собствен блог, публикува научни статии, свързани с програмиране и нови технологии, конкретни ситуации, с които се е сблъсквал в работата си. Именно блогът му му помага да получи предложение от американско издателство за издаването на книга за програмирането и компютърните технологии. Очаква се неговата „Introducing Dapr“ да е в разпространение от 7 юни.

Ако успееш тук, ще успееш навсякъде. Този надпис стоеше в Електрото. Наскоро осъзнах какво всъщост означава той. Благодаря на всички учители, които срещам, бяха думите на Гатев.  

На учителите, запалили я по литературата и историята, благодари и Ваня Николова, която получи награда за принос към културата.

Николова е сценарист и продуцент, работил върху продукции като тв шоуто „Сблъсък“, „Тройка по никое време“, „Под прикритие“, „Четвърта власт“, „Връзки“. Дебюта си като сценарист в игралното кино прави с филма „Голата истина за група „Жигули“.

Културата е състояние на духа и на ума, обърна се към съгражданите си Николова.

Вокалният педагог Стела Дойкова е вторият носител на Годишната награда за принос към културата за 2021 г.

Още като дете Дойкова проявява музикални заложби. Във II клас започва да изучава акордеон в читалище „Напредък 1869, а от IV клас започва да учи в музикалната паралелка в СОУ "Вичо Грънчаров" с инструмент флейта. От VIII клас е част от хор „Славянско Единство" с диригент маестро Донка Копринкова.

След като завършва средното си образование, през 2000 г. е приета с отличен успех в АМТИИ „Асен Диамандиев" в Пловдив със специалност „Педагогика на обучението по музика", специален предмет флейта. От II kypc изучава втора специалност класическо пеене. По време на обучението си е избрана да бъде част от Дамския камерен хор към АМТИИ с диригент доц. Крикор Четинян, в който натрупва богат опит в областта на хоровото пеене и вокалното изкуство като цяло. След завършването на бакалавърската си степен, учи магистратура, специалност Класическо пеене в класа на проф. Валентина Александрова. На 26 май 2006 г. изнася дипломен концерт, в който изпълнява арии и песни от различни епохи. След защитаване на магистърската си степен през 2006 г. се премества да живее в гр. София, където е избрана за ученичка на оперната прима Христина Ангелакова. Следват множество музикални проекти в различни жанрове.

През 2016 г. се завръща в родния си град Горна Оряховица, където е поканена от Аделина Колева, основател на вокална школа „Нова музика", да ръководи детския вокален състав към читалище „Напредък 1869“. Скоро след това съставът е преименуван на „Music sounds". B него участват деца от 5- до 10-годишна възраст. Със състава и индивидуалните му изпълнители Стела печели многобройни награди и в последните години става разпознаваема част от културния живот на града. За последните 2 години нейните изпълнители и вокален състав печелят изключително много награди от родни и международни конкурси: 2 награди Гранд при, 30 първи награди, 14 втори награди, 8 трети награди от български конкурси. Само през 2020 г. изявената й участничка Кристина Енчева извоюва 11 първи, 2 второ и 1 трето място от онлайн конкурси в чужбина.

Големите благодарности на Стела Дойкова са към НЧ „Напредък 1869“ в лицето на председателя му Атанас Петров, към родителите и най-вече към децата, с които работи.

Двама са удостоените с Годишна награда за принос към здравеопазването.

От 01.12.1985 година д-р Дария Пулова-Макавеева е назначена на длъжност лекар, неонатология в Отделение по педиатрия при Общинска болница - Горна Оряховица. От 24.08.1990 година до 01.10.2007 година е преназначена на длъжност лекар инфекциозни болести в Отделението по инфекциозни болести при МБАЛ „Св. Иван Рилски“. През 1997 г. придобива специалност по инфекциозни болести. От 01.10.2007 г. след спечелен конкурс е началник на Отделението по инфекциозни болести.

Всеки лекар от нашата Болница заслужава да получи тази награда. На това място заслужават да са и всички сестри, без които нямаше да успяваме, сподели д-р Макавеева.

Заслужено признание от Горна Оряховица получи и д-р Тодор Михнев. От месец октомври 1978 г. д-р Михнев започва работа в Инфекциозно отделение в Горна Оряховица - 20 години като началник на отделението и след пенсионирането си като ординатор. Има завършена субординатура по „Заразни и паразитни болести" и придобита специалност по „Инфекциозни болести". През 1984 Г. му е връчена почетна значка „Отличник" на МНЗ. През целия си трудов стаж като лекар е работил в различни предприятия: 14 г. в Спешна медицинска помощ, а от 2000 г. - в системата на доболничната помощ в гр. Долна Оряховица.

Д-р Михнев също сподели наградата си с колектива на Инфекциозното отделение и с всички, с които работи.

Борислав Иванов получи Годишна награда на Община Горна Оряховица за принос към спорта. Борислав Иванов е помощник треньор в боксов клуб „Локомотив" и професионален състезател по бокс с личен треньор 3ахари Мутафчиев. В боксовия клуб тренират над 20 деца /момчета и девойки до 18-годишна възраст. През 2021 г. 15 картотекирани състезатели на клуба ще вземат участие в Държавните първенства по бокс. 3а изминалите три години състезатели на боксов клуб „Локомотив" с треньори Захари Мутафчиев и Борислав Иванов са завоювали 5 златни, 4 сребърни и 18 бронзови медали. Като професионален състезател Борислав Иванов има изиграни общо 11 боксови срещи, от които 9 са завършили с победа (5 с нокаут) и 2 със загуба. Три от срещите са с международно участие.

В момента Борислав Иванов е на I място в професионалната ранглиста от българските боксьори в средна категория.

Повече млади спортисти пожела на Горна Оряховица Иванов, получавайки наградата си и изказвайки благодарности към кмета инж. Добромир Добрев за безрезервната подкрепа, оказвана на спорта.

Също за приноса му към спорта Годишна награда получава треньорът по акробатика Николай Михайлов.

Още като ученик Николай Михайлов започва да тренира в Спортно дружество „Локомотив“ при заслужилия майстор на спорта и заслужил треньор Иван Стойчев, който е и Почетен гражданин на Горна Оряховица. През 1983 г. Михайлов става Майстор на спорта по акробатика. От 1992 до 1996 г. работи като треньор в СД "Локомотив". След 13-годишно прекъсване се завръща в спортна зала „Никола Петров" и продължава да се занимава с треньорската работа в СКА "Локомотив". През 2014 г. основава КСА "Акро нова" в Горна Оряховица, като клубът става приемник на СКА "Локомотив". От тогава клубът всяка година приема домакинства на Държавните шампионати, турнири „Млад акробат" и лагери на националния отбор. Всяка година състезателите на клуба се нареждат на призови места, като вземат и участия на европейския и световен подиум. 3а 2021 г. след проведени контроли на БФСА, от клуба са одобрени - двойка жени и тройка жени във възраст 11-16 години, които да участват на Световното първенство през месец юни в Женева.

Без Община Горна Оряховица, родителите и децата тази награда нямаше да я има, е равносметката на Михайлов. Треньорът сподели, че връченото му днес отличие го задължава още повече да работи за града и неговите деца.

В сферата на икономиката Годишната награда на Горна Оряховица е за Николай Величков. От 2006 г. Величков е управител на фирма „ЗОНИ" ЕООД. През 2011 г. фирмата е регистрирана в централния професионален регистър на строителите в България, а от 2015 г. е редовен член на Камарата на строителите в България. Във фирмата постоянно заетите на трудов договор са между 30 и 50 души. Основната дейност е строителство на жилищни и промишлени сгради, както и строежи от високо строителство и прилежащата му инфраструктура, електронни съобщителни мрежи и съоръжения.

През годините фирмата е извършила множество обекти, както в рамките на гр. Горна Оряховица, така и в цяла Великотърновска област. От 2017 г. фирмата започва проектирането и изграждането на жилищни сгради в кв. „Пролет“ в Горна Оряховица, като до момента има изградени и въведени в експлоатация над 40 апартаменти и магазини с площ около 3 500 кв. м. През настоящата година започва изграждането на нови жилищни сгради с магазини и гаражи в града, с РЗП 5 360 кв. м., като в сградата ще бъдат изградени 36 апартаменти и 9 магазини.

Щастлив съм да получа тази награда, която всъщност е за всеки един чен на екипа на фирмата ни. Благодаря на кмета и на общинските съветници, които не спират да работят за Горна Оряховица. Благодаря и на партньорите ни „САГА 2000“ и „Монолит“, сподели Величков.

Отец Зоран Мамучевски е тазгодишният носител на Годишната награда на Горна Оряховица за принос към социалните дейности.

През 2012 г. Зоран Мамучевски е ръкоположен от Великотърновския митрополит Григорий за свещеник и назначен за предстоятел на новостроящия се храм „Св. Три Светители" в квартал „Пролет" в Горна Оряховица. За кратко време отец Зоран с дарителска помощ успява да довърши строителството на храма. Освен това под негово ръководство започва да се развива и успешна социално-културна енорийска дейност. През 2016 г. в ,,Св. Три Светители" отваря врати първата църковно-социална кухня в цялата Великотърновска епархия. За тази цел е обзаведено помещение с подходящо кухненско оборудване. Така всяка събота и неделя над 30 социално слаби хора получават възможността да имат топъл обяд. През 2020 г., благодарение на благотворители, раздаването на храна се осъществява шест дни от седмицата, като топъл обяд получават около 100 души, в това число възрастни хора с ниски пенсии, временно изпаднали в нужда хора и бездомни.

Отец Зоран, заедно с настоящия зам.-кмет Григор Минков, успешно организираха двудневна гражданска благотворителна инициатива „Ако имаш - остави, ако нямаш - си вземи" в периода 5-6 май 2020 г., на която бяха събрани над 600 кг хранителни продукти от първа необходимост. Половината от продуктите бяха раздадени на нуждаещи се граждани, а останалите дарени за социалната кукня към храм "Свети Три Светители".

В поверения му храм енорийската дейност на отец Зоран Мамучевски се допълва и чрез издаване на книги на църковна тематика, неделно училище и откритата през 2019 г. арт работилница за деца. Зоран Мамучевски е член на Управителния съвет на фондация „Дякония и мисия", съучредител на Сдружение „От сърца за сърца" и председател на Баскетболен клуб „Локомотив" - Горна Оряховица.

Тази награда е за всички, които помагат на социалната кухня, сподели отец Зоран, и благодари на Великотърновския митрополит Григорий за отеческите напътствия, на инж. Добрев за подкретата и на съпругата си, която винаги е до него. Всеки ден в този град срещам хора, които ми показват, че доброто съществува. Правете това, което искате да ви се прави, бе заръката на отец Зоран.

Управителят на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов получи Почетния знак от името на екипа на Болницата. Д-р Иванов благодари обаче не само на колегите си в Болницата, но и на тези от Спешната и от доболничната помощ,  както и на инж. Доброимр Добрев. Не върнахме нито един пациент. Мерилото за едно общество е грижата му за по-слабия, сподели д-р Иванов един от принципите в работата на МБАЛ.

Областният управител Георги Гугучков, Негово високопреосвещенство великотърновският митрополит Григорий, председателите на Общинския съвет във Велико Търново Венцислав Спирдонов, в Лясковец Георги Петров, в Свищов д-р Кристиян Кирилов, кметът на Лясковец д-р Ивелина Гецова, представители на институции присъстваха на церемонията. Получени  бяха редица поздравителни адреси, сред които и от президента Румен Радев.

На площад „Георги Измирлиев“ вече тече концертът за Празника на Горна Оряховица. Участие в програмата ще вземат младите таланти от вокалната школа при НЧ „Напредък – 1869“, група „Конкурент“, Ицо Хазарта и Георги Христов.
По традиция празничният ден ще завърши с пиро-музикален спектакъл.


Ключови думи
Празник на Горна Оряховица Иван Бъчваров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати