Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Предложиха Иван Бъчваров за Почетен гражданин на Горна Оряховица

  26.03.2021 11:17
Предложиха Иван Бъчваров за Почетен гражданин на Горна Оряховица

Бившият директор на Историческия музей в Горна Оряховица доц. д-р Иван Бъчваров (1956 - 2011) да бъде удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на своя роден град предлагат общински съветници и музейни работници. Предложението е внесено в Общинския съвет от името на Постоянната комисия по образование, култура и религия и от екипа на Историческия музей. Идеята е подкрепена от всички 7 члена на Комисията, които са от различни политически партии – председател е Иван Момъков от „Алтернатива за Горна Оряховица, от ГЕРБ са Милена Димитрова и Йорданка Кушева, представителите на БСП са Павлинка Николова, Елена Григорова и Михаил Ченков и Йордан Михтиев от „Заедно за промяна”.

Предложението трябва да бъде обсъдено от Общинския съвет и решението ще бъде взето в навечерието на Празника на Горна Оряховица – 29 май.

Иван Бъчваров е роден на 7 ноември 1956 г. в семейството на проф. Стефан Бъчваров и инж. Тодорка Бъчварова.

Завършва І ОУ „Иван Вазов”, след което продължава своето образование в Техникум по механотехника Горна Оряховица. Висшето си образование завършва през 1980 г. във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” със специалност „История”. През 1987 г. защитава докторска дисертация на тема „Технологически разновидности и особености при монетосечения, формиращи циркулационната среда в българските земи през периода  ХII–ХIV век“.

През 1980 г. се жени за състудентката си Нина Петрова. През 1981 г. им се ражда дъщеря Теодора, от която има внук Симеон, роден през 2010 г.

Професионалният си път започва като преподавател по история в Средно сержантско военно училище „Г. Измирлиев”, Горна Оряховица, а след това е екскурзовод в манастир „Св. Преображение Господне” край Велико Търново.

От 1981 г. до последните си дни той е директор на Исторически музей – Горна Оряховица. През тези 30 години има значителен принос към развитието на музейното дело и културно–историческото наследство на град Горна Оряховица.

От 1985 г. до 1991 г. Иван Бъчваров е част от екипа, който провежда редовни археологически проучвания на антична и средновековна крепост Ряховец. От 1989 г. до 1992 г. е ръководител на археологическите проучвания на два некропола от края на ХIV в., разположени в землището на с. Янтра. Негова непрекъсната грижа е поддържането на историческите паметници на територията на община Горна Оряховица. Успява да осигури средства за издирване, консервация и реставрация на движимите паметници на културата, благодарение на което основната експозиция на музея е постоянно актуализирана.

Иван Бъчваров има съществен принос за обособяването на институцията Исторически музей – Горна Оряховица, като го преобразува от филиал на Окръжен музей–Велико Търново в самостоятелен Общински музей, след което обогатява структурата му с Етнографски музей–Долна Оряховица и Къща музей „Асен Разцветников” в с. Драганово. Негова е и идеята за създаването на Туристически информационен център в Горна Оряховица през 2004 г., който също става филиал на музея.

Иван Бъчваров е автор на книгите „Янтренски некрополи”; „Илюстрована история на Горна Оряховица”, том І; „Проспект на Горна Оряховица” и съставител на сборниците за историята на Горна Оряховица – „Ряховец”, „Възрожденска Оряховица”, „Титани на една епоха”. Иван Бъчваров също така е автор на редица статии и съобщения в научни списания и сборници, местния, регионалния и националния периодичен печат, както и телевизионни предавания в местните кабелни телевизии. Публикациите му на историческа тематика се отличават с достъпен и разбираем за всеки език, не само за специалистите, но и за обикновените читатели.

В последното десетилетие Иван Бъчваров организира в Исторически музей –Горна Оряховица представянето на няколко серии от тематични изложби, с които по атрактивен начин представя забравени и слабо известни експонати и факти от историята и бита на града. Най-известните изложби сред тях остават „Пороците на горнооряховчани”, „Навиците на горнооряховчани” и „Традиционни занаяти на Горна Оряховица”, които експозиции и до днес гостуват на много от музеите в страната и допринасят за популяризирането на град Горна Оряховица.

Заслугите на доц. д-р Иван Бъчваров са неколкократно отличавани с различни отличия. Той е носител на годишната награда на Общински съвет Горна Оряховица за принос в развитието на културата, лауреат е и на почетен „Ряховски камък” от Съюза на българските журналисти в Горна Оряховица. Под негово ръководство Исторически музей–Горна Оряховица е отличен четири поредни години със „Знак за гарантирано качество на туристическите услуги”, както и наградите за „Най-атрактивна музейна експозиция” и „Музей на годината” за 2009 г.


Ключови думи
Иван Бъчваров Почетен гражданин
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати