Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Николай Илчев посмъртно, проф. Михаил Харалампиев и доц. Владимир Попов са номинирани за Почетни граждани на Велико Търново

  14.03.2022 14:49
Николай Илчев посмъртно, проф. Михаил Харалампиев и доц. Владимир Попов са номинирани за Почетни граждани на Велико Търново

Трима души са номинирани тази година за званието Почетен гражданин на Велико Търново. Предложенията са за адвокат Николай Илчев посмъртно, проф. Михаил Харалампиев и доц. Владимир Попов.

Адвокат Николай Илчев е номиниран от спортни клубове и обществени организации,

чиито дейности подпомагаше безкористно до края на дните си.

Проф. Михаил Харалампиев е предложението на НВУ „Васил Левски“. Професорът е носител на колективна Нобелова награда за мир, той е дългогодишен преподавател в НВУ, а през 2012 г. бе удостоен със званието „Доктор хонорис кауза“.

Специализирал е в центровете за ядрена, химическа и биологическа защита в Нидерландия, Германия, САЩ, Русия и др. Има регистрирани патенти и изобретения на територията на България, Англия и Русия, както и над 70 мисии, свързани с унищожаването на ядрени, химически и биологически оръжия по целия свят.

Доц. Владимир Попов пък е номиниран от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ В периода 1991 – 1995 г. доц. Попов е бил и ректор, а през последните години – омбудсман на Университета.

Отличаван е многократно, включително с орден „Кирил и Методий“ втора степен, почетен орден на Френската република и др. Избран е и за почетен професор на Великотърновския университет.

Традиционно званието Почетен гражданин се присъжда за значими заслуги и се връчва на тържествено заседание на Общинския съвет за празника на града – 22 март. Следващата сряда комисия с председател председателят на местния парламент ще разгледа кандидатурите.


Ключови думи
Почетен гражданин Николай Илчев проф. Михаил Харалампиев доц. Владимир Попов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати