Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество Павликени

Президентът участва в честванията за Априлското въстание в Бяла черква

  11.05.2021 11:13
Президентът участва в честванията за Априлското въстание в Бяла черква

Вярата в свободна и независима България бе упованието на априлци, поели към осъзнатата саможертва. Въстанието им не е отчаян вик, а манифест на цял народ, избрал пътя на достойните. Нека подвигът на борците от 1876 г. ни напомня, че най-високият олтар е онзи, пред който обричаме живота си на отечеството. Това заяви държавният глава Румен Радев, който беше гост на честванията по случай 145 години от Априлското въстание и 45-ата годишнина от обявяването на Бяла черква за град.

Вярата и знанието, духовността и просвещението дават кураж на българите да поемат борба за правото си да живеят в своя собствена свободна държава, подчерта президентът.

Румен Радев поздрави белочерковци и определи града им като един от символите на народното възраждане: „Още в онези години Бяла черква се очертава като гнездо на материален, духовен и културен подем, на революционна борба.“. Румен Радев се обърна с думи на признателност към гражданите на Бяла черква, днешните наследници на над стоте въстаници, поведени от Бачо Киро, затова, че пазят жив спомена за тях, развиват своите традиции и пренасят през поколенията искрата на родолюбието, на свободния и непокорен български дух.

В Бяла черква държавният глава поднесе венци на паметника на Бачо Киро, прие почетния строй и участва в тържествената заря-проверка в памет на загиналите герои.

 


Ключови думи
президент Румен Радев Бяла черква
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати