Неделя, 07 Авг 2022
            
Велико Търново Други

Румен Радев във Велико Търново: Войната изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на българската армия

  06.05.2022 16:33
Румен Радев във Велико Търново: Войната изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на българската армия

За мен е чест на този светъл християнски празник да бъда в историческата и духовна столица на България. На този ден нашият народ засвидетелства признателност към своята армия. Летописите пазят безчет победи на войската ни, има и тежки поражения, но никога не сме имали малодушна капитулация. Затова българската армия винаги е била символ на доблест и храброст, на чест и държавност.

С тези думи се обърна към офицерите, курсантите и войниците от НВУ ``Васил Левски`` президентът Румен Радев. Днес той бе във Велико Търново, за да посрещне заедно с НВУ и всички търновци Деня на храбростта и на Българската армия.

През последните десетилетия войската ни беше подлагана на всевъзможни експерименти, съкращения, недоимък, политическо безхаберие. Но винаги оцеляваше, защото хората с пагони осъзнаваха своята мисия и своята отговорност към народа ни и бъдещето на България. Старопрестолно Търново е горд свидетел на хилядолетната история на нашия народ. Тук са писани уроците на историята, които сочат, че именно боеспособната ни войска е най-здравата опора на нашата държавност, суверенитет и независимост. Войната, която днес бушува непосредствено до нас и която считахме доскоро за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, насочени към укрепване на боеспособността на българската армия и най-вече към хората, които са се посветили на нея, към тяхната подготовка, всестранно осигуряване и мотивация, категоричен бе върховният главнокомандващ.

Уважаеми офицери, курсанти, войници, вашият път е пътят на поколения бранители на Отечеството, вие сте носители на славни воински традиции, към вас българският народ гледа с очаквания и надежда. Предстоят ви нелеки изпитания, които често ще ви довеждат до предела на човешките възможности. Но съм убеден, че ще побеждавате. Защото във вените ви тече кръвта на героите, които неизменно отстояваха България край Върбишкия проход, Ахелой и Клокотница. На героите, които безстрашно влизаха в бой за България по фронтовете на Сръбско-българската, Балканските, Първата и Втората световни войни. Нека свети Георги ви закриля и укрепва десницата ви, пожела президентът, минути след като прие строя.

Велико Търново е център на българската духовност, град, закрилян от Бога и православните светци, неогасващо огнище на православната вяра. Независимо кой век и коя епоха, Велико Търново е ярък символ на държавността ни, на православното християнство, на българската култура, на величието на българския воин. Затова тук чувствата на гордост, чест и достойнство са най-силни. Те са още по-изразителни днес, когато пред нас са младите български войници, смелите мъже и жени от НВУ ``Васил Левски``. Благодаря ви, че сте се посветили на България и на сигурността на българския народ и най-вече на децата. Всеки ден доказвайте, че сте горди наследници на Асеневци, на Апостола, на знайните и незнайни български воини и герои, пред които се прекланяме. Благодаря на преподавателите и началниците ви, които изграждат у вас качествата на отговорни лидери, но най-вече на хора, които обичат своята Родина. Затова вярвам, че страната ни ще е в добри ръце, ще има мир и заедно ще преодолеем трудните времена, каза в словото си и кметът инж. Даниел Панов.  

Курсанти от двата факултета „Общовойскови“ и „Артилерия, ПВО и КИС“ в Шумен на НВУ „Васил Левски“, Военният духов оркестър на НВУ, блок, съставен от първите обучаеми за служба в доброволния резерв на Българската армия и Гвардейският отряд на Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ се включиха в ритуала за отбелязването на Деня на храбростта. Сред гостите бяха и 18 курсанти от Сухопътната академия „Николай Балческу“ в Сибиу, които в момента са в Националния военен университет по програма „Еразъм“.

След церемонията президентът се разходи край паметник ``Майка България``, където катедрите на НВУ представят дейността си.

По-рано днес в Катедралния храм Великотърновският митрополит Григорий благослови бойните знамена на Военния университет.

От там знамената, Представителният блок на НВУ и официалните гости се включиха в шествие до сградата на Община Велико Търново.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Румен Радев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати