Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Политика

Президентът разпуска Народното събрание, нови избори – на 11 юли

  05.05.2021 11:34
Президентът разпуска Народното събрание, нови избори – на 11 юли

През следващата седмица президентът Румен Радев ще разпусне настоящото Народно събрание и ще назначи служебно правителство. Така като дата за провеждането на предсрочни парламентарни избори се очертава 11 юли.
Това стана ясно преди минути на среща между Радев и БСП. На нея президентът възложи излъчването на кандидат за министър-председател от левицата и евентуално последващо връчване на мандат за съставяне на правителство. От БСП обаче изпълниха заявката си и веднага върнаха мандата.
Разбирам мотивите ви да върнете мандата. Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство. България има нужда от волева политическа алтернатива, която настоящият Пармалент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно, че отиваме към разпускане на Парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза. Затова призовавам всички политически партии и коалиции да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на насъщния дневен ред на България - възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията, с фалитите и бедността, коментира президентът Радев.
Предстоят ни много напрегнати месеци, прогнозира той, и увери, че президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля да бъде гарант в динамичните процеси. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса в предстоящите избори. Затова и моето решение е новосформираната ЦИК да влезе в своята роля едновременно с разпускането на Народното събрание и указа за насрочване на нови парламентарни избори, уточни Румен Радев.  
В 14 ч. днес той ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции. На 7 май ще изслуша кандидатите за ЦИК. Очаква се указът за назначаването й да бъде обнародван на 11 май. През следващата седица президентът ще разпусне Народното събрание и ще назначи служебно правителство.
Така се очертава изборите да бъдат на 11 юли. 


Ключови думи
Румен Радев избори
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати