Вторник, 20 Юли 2021
            
Горна Оряховица Други

СУ „Вичо Грънчаров” възражда профилираната паралелка по изкуства

  21.04.2021 12:40
СУ „Вичо Грънчаров” възражда профилираната паралелка по изкуства

15 години след последния прием и 10 години след завършването на последния випуск, СУ „Вичо Грънчаров” възражда профилираната паралелка със засилено изучаване на изкуства. На тазгодишните седмокласници горнооряховското училище ще предложи прием в паралелка „Изкуства”, която е с два профила – „Изобразително изкуство” и „Музика”.

До преди едно десетилетие СУ „Вичо Грънчаров” беше известно именно със своите паралелки по изкуствата и тук са завършили много реализирали се впоследствие творци и изпълнители. Дори след отпадането на тези специалности училището продължи да развива творческото обучение с повече извънкласни форми и клубове по интереси. Имаме базата, имаме добри кадри и сме готови да вложим още средства в техническото обезпечаване на новите ни специалности. Говорили сме и със специалистите, които ще са ни нужни допълнително, така че децата могат да бъдат сигурни, че ще получат добро обучение при нас, казва директорката на училището Нели Атанасова.

Не е задължително всички да станат художници и музиканти. Много по-важно е, че ранния досег с културата и изкуството дава огромни предимства на младия човек, дори после да избере съвсем различен път за реализация. Била съм класна на един от последните випуски и от него излязоха не само музиканти, но и адвокати, компютърни специалисти, дизайнери. И всички те казват, че изкуството ги е направило по-успешни хора, обяснява защо възражда профилираното обучение по изкуствата Нели Атанасова.

Още повече, че учебните планове вече са гъвкави и позволяват на учениците в 11 и 12 клас да изберат и други профилиращи предмети, с които да се подготвят за реализация, различна от изкуствата. Каквото и да изберат обаче, широката обща култура и развитието на творческото мислене, които ще получат в обучението си, ще им бъде много полезно, смята директорът на училището.

В екипа, който работи по създаването на новата паралелка, са двама преподаватели, които навремето са завършили в паралелките по изкуства на „Вичо Грънчаров”.

Валентина Маринова е от Випуск 1994 г. на паралелка с изобразително изкуство. След това завършва „Педагогика на изобразителното изкуство” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и специализира „Скулптура”. Работила е в областта на графичния дизайн, а от началото на миналата учебна година се завръща в своето училище, но вече като преподавател.

Динамично, предизвикателно, нелесно, но интересно – така определя новото си ежедневие Валя Маринова. Работата с деца не е лесна, съвременните ученици изискват специфичен подход, но пък в същото време са креативни и зареждащи. Дори в ограниченията на пандемичната година, възпитаниците на Валя Маринова трупат награди от участията си в различни конкурси, както на регионално, така и на национално ниво.

Стефан Печикамъков е от последните випуски с изкуства. Завършил е през 2009 г. с профил „Музика”. Като ученик свирил на туба в училищния оркестър, а основният му инструмент бил кавал. Задължително учехме пиано, теория на музиката, солфеж, хорознание, народни инструменти, спомня си Стефан. След това той завършва „Педагогика на обучението по музика” във ВТУ, магистратурата му е „Ръководство на музикални състави”, има и докторантура за музикално обучение в неформална среда. Пише аранжименти, композира авторска музика и то не само на фолклорна основа, но и на класическа. С преподаване е започнал да се занимава в ОДК – Велико Търново, а през 2018 г. става учител в училището, което е завършил. Заедно с това има Школа за народни инструменти към НЧ „Напредък 1870” в Лясковец, където работи и с ученици на СУ „Вичо Грънчаров”.

Това че се опитваме да възродим нещо добро от миналото заедно с колеги, които са учили тук и то точно в паралелки с изкуства е символично. Дано успеем да убедим децата и родителите им, че културата и изкуството е също толкова важна част от образованието, колкото и останалите предмети, обобщава Нели Атанасова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров изкуства
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати