Вторник, 13 Юли 2021
            
Горна Оряховица Общество

СУ „Вичо Грънчаров“ e част от световната карта на четящите хора

  13.04.2021 16:28
СУ „Вичо Грънчаров“ e част от световната карта на четящите хора

Учениците от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица  активно се включиха в инициатива "Остави всичко и чети" 2021. В много страни по света 12 април е посветен на D.E.A.R. Day (Drop Everything And Read - Остави всичко друго и чети). #ОставиВсичкоиЧети е инициатива, вдъхновена от обичана писателка - Бевърли Клиъри.
Инициативите на този ден водят началото си от книгата “Рамона Куимби на 8 г.”, написана в далечната 1955 г. от американската писателка . В книгата се разказва за учителката на Рамона, която отделя всеки ден по малко време, в което децата могат да четат в тишина онова, което им харесва.
Именно тази идея на Клиъри подтиква редица организации, ангажирани с насърчаване на четенето, да обявят 12 април, рождената дата на писателката, за Ден “Остави всичко и чети”. Всеки е поканен да отдели няколко минути да почете на спокойствие - без изисквания, без необходимост от обратна връзка, без препоръчани или задължителни книги. „Насърчаването на четенето е като родителството – става бавно, с много търпение, даване право избор на детето и сдържане на собствените ни желания.“ Това каза Вал Стоева, инициатор за България,  заедно с издателство „Детска книга“ и в партньорство с  „Ние, децата“. Според нея основните фактори за насърчаване на детското четене са три:  изграждането на връзката с книгите от най-ранна детска възраст в семейството и четенето на  глас, лесният достъп до нови и съвременни заглавия в библиотеката и ролята на училището. Въпреки че в пубертета често се случва тийнейджърите да загубят интерес към книгите, тя смята, че това е съвсем нормално, „а онези, които знаят колко ползи им носи четенето, винаги се връщат към него.“ Това е възрастта, в която подрастващите често са изкушени от дигиталния свят и четенето от екран. За постигане на баланса между двете, възрастните трябва да бъдат добрият пример.  В инициативата се отделя повече от 15 минути за четене, защото четенето дава смисъл и възможност да споделяме емоции с децата си и да вършим онова, в което се чувстваме най-добри - да насърчаваме четенето.
При осъществяване на инициативата се сглоби и интерактивната карта на читателите, които са отделили 15 минути, за да се насладят на четенето и да дадат пример на децата си. Тя е и за да ни напомня, че само 15 минути четене на ден правят чудеса и един от най-полезните ефекти на четенето на книги е възможността то да породи в нас вдъхновение.  Ами да – книгата не само може да ни накара да последваме мечтите си, да повярваме в себе си, но и да промени коренно живота ни.
В тази световна карта на четящите хора за град  Горна Оряховица фигурира СУ “Вичо Грънчаров“ със своите ученици: седмокласниците, организирани в литературния клуб „Калиопа“ с ръководител Михаела Антова - учител по български език и литература, учениците от IVа клас на Татяна Георгиева, индивидуални ученици  и родители от начален етап.


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров Остави всичко и чети
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати