Неделя, 04 Юли 2021
            
Избори 2021

Проф. Любомира Попова от ГЕРБ-СДС: Трайно расте интересът към учителската професия

  01.04.2021 16:16
Проф. Любомира Попова от ГЕРБ-СДС: Трайно расте интересът към учителската професия

Образованието е национален приоритет на правителството. Много се направи през последните години за учителската гилдия. Двойно се увеличиха заплатите на педагозите и тенденциите са в новия мандат средният размер на възнагражденията да достигне 2500 лева. Българският учител трябва да се чувства подкрепян и уважаван. Това заяви проф. д-р Любомира Попова, университетски преподавател и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС пред десетки учители в Лясковец.
Тя допълни, че интересът към учителската професия непрекъснато расте.
„Министерството на образованието и Министерството на труда и социалната политика съвместно със синдикатите обсъждат специална програма за рехабилитация на учители заради големия стрес в професията", сподели проф.Попова.
Тя подчерта, че ГЕРБ предвижда в своята програма „България следващо поколение“ 5 % от БВП на страната да се отделят за образование, като 1 % да се инвестират във висшето образование. В съвремието на България единствено при управление на ГЕРБ просветата е издигната като национален приоритет, посочи проф. Попова.
„Стартира реформа и във висшето образование, която предстои да бъде завършена. Въведен бе единен стандарт за обучението по педагогическите специалности. Заради това всички университети сега унифицират учебните си планове, които включват общи дисциплини като гражданско образование, компютърна компетентност и др. Работим и за изграждане на STEM центрове в училищата", разясни проф. д-р Любомира Попова.
Кандидатът за депутат от ГЕРБ-СДС допълни, че 95 % е обхватът на децата в училище. Важно е и 4-6-годишните деца задължително да са включени в предучилищната форма на образование и това ниво на подготовка да е безплатно.
По този повод кметът на Лясковец Ивелина Гецова сподели, че от януари тази година в общината всички 4-годишни деца са обхванати в предучилищното образование и тази мярка вече дава положителни резултати.
Директорът на СУ „Максим Райкович" Даниела Арабаджиева изтъкна, че благодарение на отличното взаимодействие с Министерството на образованието, РУО и с общинското ръководство, училището е оборудвано с лаптопи, проектори, таблети и безплатен интернет за всички учители и ученици.
Проф. д-р Попова се вслуша в препоръките на Даниела Арабаджиева, която каза че е необходимо да се преразгледат критериите за кандидатстване на учебните заведения по национални програми и те да са достъпни както за големите, така и за по-малките училища. Важно е професионалните паралелки да се разкриват съобразно с наличния местен бизнес.
Проф. д-р Любомира Попова обсъди и въпроси в сферата на културата с читалищни служители. Тя е категорична, че заплатите на културните дейци трябва да станат достойни като учителските. В програмата на ГЕРБ е предвидена сериозна реформа на читалищното дело. Разширена ще бъде подкрепата за читалищата, които пазят традициите и поддържат активен културен живот. Това ще позволи на съставите им да обхванат и по-малките населени места, да обменят гостувания в други общини и да трупат опит в международни фестивали.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
проф. Любомира Попова образование
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати