Събота, 26 Юни 2021
            
Велико Търново Избори 2021

Проф. Любомира Попова, преподавател и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Новата програма "Хоризонт Европа" ще подпомага научни изследвания и иновации

  27.03.2021 11:23
Проф. Любомира Попова, преподавател и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС: Новата програма \

"Хоризонт Европа" е новата програма на ЕС за научни изследвания и иновации (2021-2027 г.) за зелена, здрава, дигитална и приобщаваща Европа. Предвиденият бюджет е €95,5 млрд., включително €75,9млрд. от МФР и €5.4 млрд. от Next Generation Europe за мерки за възстановяване и устойчивост на ЕС, както и допълнително 4.5 млрд. евро.

С бюджета си „Хоризонт Европа“ става най-голямата публична програма в света за инвестиции в наука и иновации. С 28 млрд. евро по-голям е и бюджетът на новата програма „Еразъм +“.

Това стана ясно по време на онлайн дискусия „Новостите по програми Хоризонт Европа и Еразъм+ (2021-2027) в подкрепа на регионалното и местно развитие“. Форумът бе организиран от Националното сдружение на общините в Република България, а в него участва и проф. д-р Любомира Попова, преподавател във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС.

Пред повече от над 240 представители на местните власти говори и еврокомисарят Мария Габриел. Сред целите са също ускоряване на зеления и цифров преход, укрепване на устойчивостта и подготвеността при кризи, както и подкрепа за глобалната конкурентоспособност на Европа“, разясни Мария Габриел. Хоризонт Европа" ще се прилага и чрез Европейския отбранителен фонд и ще бъде допълнена от програмата за изследвания и обучения „Евроатом“.

По думите й, структурата предвижда три стълба, свързани с високи постижения в научната област, с глобални предизвикателства и конкурентоспособност на промишлеността в Европа. Третият стълб „Иновативна Европа“ има за цел да превърне континента във водещ по отношение създаването на пазарни иновации. Ключова роля в този процес ще има Европейският съвет по иновации.

Проф. д-р Любомира Попова се включи в обсъжданията по повод факта, че от 2014 г. Центърът за човешки ресурси е номиниран да управлява европейската програма "Еразъм+" през новия програмен период 2021-2027 и обхватът й се разширява значително.
На въпрос на проф. д-р Попова дали ще има ли нови моменти в процедурата по кандидатстване и подбор на проектните предложения еврокомисар Мария Габриел отговори утвърдително. Тя поясни, че Националните агенции ще продължават да отговарят за програмата, но промени ще има. Нови елементи ще има относно олекотяване на процедурата по кандидатстване.

„Предвиждат се ваучерни схеми. По отношение на мобилността ще бъде въведен "Зелен Еразъм", който ще позволи младите хора да пътуват с влак и автобус", сподели проф. д-р Любомира Попова след дискусията.

За първи път и в програмата „Хоризонт Европа“ е предвидена подкрепа за създаване на клъстери „Култура и културно наследство“. С 300 млн. евро ще бъде финансирано създаването на европейски облак за културно наследство. В него с дигитални версии на своите колекции могат да се включват регионалните и националните музеи, а с помощта на съвременните технологии ще бъде съхранено и популяризирано наследството на Стария континент.


Ключови думи
проф. Любомира Попова ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати