Четвъртък, 24 Юни 2021
            
Избори 2021

Проф. д-р Любомира Попова и Никифор Тодоров от ГЕРБ-СДС: Иновациите в училищата вече се случват, модернизацията продължава в новия мандат

  25.03.2021 14:57
Проф. д-р Любомира Попова и Никифор Тодоров от ГЕРБ-СДС: Иновациите в училищата вече се случват, модернизацията продължава в новия мандат

Иновациите в училищата вече се случват, а модернизацията на образователните институции, дигитализацията и изграждането на съвременни кабинети с необходимото оборудване е сред приоритетите на ГЕРБ, заложени в сектор „Образование“ в програмата „България следващо поколение“.
Един от добрите примери е в едно от водещите великотърновски училища – ОУ „Бачо Киро“, където Никифор Тодоров е преподавател. С финансиране от образователното министерство вече се създава STEM център по природни науки, изследвания и иновации. Финансирането е по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“.
„Инвестицията в преустройството и оборудването на физическата среда са е за над 265 000 лева.  Училището гарантира над 10% самоучастие при реализирането на проекта. Дейностите се осъществяват с участието на родителската общност, училищното настоятелство, както и бизнес партньори" ,сподели проф. Попова. Тя поздрави директора на училището Владимир Николов за активността и добрия проект.
Никифор Тодоров допълни, че STEM центърът ще бъде позициониран на приземния етаж на училището върху 300 м2 площ. Съвременният кабинет ще е отворено общо пространство, в което се свързват три помещения с организирани различни кътове според зоните на активност. След преустройство мястото е достъпно за лица с увреждания. Ще бъдат обособени зони: за взаимодействие и представяне – с амфитеартрално разположение и интерактивен дисплей, където учениците ще представят готовите си проекти.
„Предвидена е Зона за генериране на идеи и проучване, където учениците ще могат да работят в малки групи. Ще има Активна зона-биохимическа лаборатория. В Зона за създаване подрастващите ще анализират и моделират. Фоайето пред центъра ще се превърне в Зона на учителя и Свободна зона за отдих и комуникация между ученици, учители", обясни Никифор Тодоров.
По думите му, STEM центърът ще бъде обзаведен с модулни маси и високи и широки мобилни маси за изработване на проекти, удобна мебел за сядане. Той ще бъде оборудван с всички необходими технически средства, които дават възможност на учениците да развият компетентностите на XXI век.
В ОУ „Бачо Киро“ ще бъде реализирана още една важна инвестиция – реконструкция на помещения за преминаване в едносменен режим на обучение. Финансирането в размер на 100 000 лева е осигурено по Националната програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища 2020-2022 на Министерството на образованието и науката.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 


Ключови думи
проф. Любомира Попова Никифор Тодоров STEM
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати