Петък, 07 Oct 2022
            
Велико Търново Избори 2021

Учредяване на отличие „Жени на науката“ предложи проф. д-р Любомира Попова

  08.03.2021 13:42
Учредяване на отличие „Жени на науката“ предложи проф. д-р Любомира Попова

Отличие „Жени на науката“, с която ежегодно да бъде удостоявана дама от академичната общност в старопрестолния град, предложи проф. д-р Любомира Попова на кръгла маса, посветена на европейските препоръки за постигане на равенство между половете. Призът ще е едновременно и признание за постигнатото, и развиване потенциала на жените, посветили се на науката, както и стимул за бъдещата им изследователска дейност, сподели проф. Попова.
Една от каузите на Любомира Попова и като досегашен успешен областен управител, и като учен е равенството между половете. „Три са важните компоненти - законодателството за равно третиране, интегрирането на принципа на равенство между половете във всички останали политики и конкретните мерки за напредък на жените“, посочи Любомира Попова.
Като учен с над 100 академични публикации, тя представи интересна статистика, според която в България жените в науката са почти равен брой с мъжете (53%). За сравнение - в света около 29% от днешните изследователи  са жени. От изследването става ясно още, че жените все по-често завършат квалификационна степен в областта на образованието, хуманитарни науки и изкуства, социални науки, право и здравеопазване. Мъжете са повече в сферата на информационни и комуникационни технологии, селско, горско стопанство, в инженерните науки. Но това е въпрос и на личен избор и интереси в съответната област, коментира проф. Попова. Тя изтъкна, че представителите на медиите имат своя принос в популяризиране на постиженията на успелите личностите и така съдействат за преодоляване на стереотипни наслагвания в годините.
„Да си жена в науката е сложен избор, отговорност и изпитание. Необходим е баланс между всички социални роли, които изпълняваме, за да се чувстваме пълноценни и удовлетворени в работата“, категорична е проф. Попова.
„В духа на празника и с усмивка, ще си позволя да перифразирам една популярна фраза, че ако искаш нещо да бъде направено, то е необходима да се включи жена. Пожелавам на всички жени преди всичко крепко здраве и сили, да съхранят себе си, да сбъдват мечтите си“, завърши проф. Попова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!
    

 


Ключови думи
проф. Любомира Попова Жени в науката награда
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати