Вторник, 17 Май 2022
            
Избори 2021 Лясковец

Проф. Любомира Попова и Димитър Николов се срещнаха с ръководството на „Аркус“

  16.03.2021 15:39
Проф. Любомира Попова и Димитър Николов се срещнаха с ръководството на „Аркус“

Среща с мениджърския екип на Военния завод „Аркус“ в Лясковец проведоха днес кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ – СДС проф. Любомира Попова и Димитър Николов. Пред докамините си те начертаха някои от основните принципи, залегнали в управленската програма на коалицията.
Образованието се очерта като стратегически приоритет. Като работодатели сме се убедили, че човешкият ресурс и добрата професионална подготовка са решаващи фактори. Част съм от екипа на коалиция ГЕРБ - СДС, защото с опита, който имам, мога да бъда полезна в реализиране политиката на реформиране на българското образование. Няма да скрия своята удовлетвореност, че много държави в Европа в началото на пандемията само за един ден преминаха от присъствено към онлайн обучение и точно преди една година българският учител показа, че както и в предишни трудни времена съхрани духа на българската нация и изведе обществото напред. Така и в настоящата криза. Преподавателите ни първи преминаха през това предизвикателство на онлайн обучението доста успешно. Това, което ще продължим в тази сфера, е  5% от брутния вътрешен продукт да бъде отделен за образование, като 1% от него да е за висше образование. Като представител на висшето образование мога да заявя, че има още какво да се случи в тази сфера, коментира проф. Попова.
На първо място тя посочи увеличаване на приема в специалности, които са атрактивни за бизнеса. През последните години се даде приоритет на  обучение по професионални направления като природни науки,  педагогика и др. Оказва се, че е важна подготовката на учителски кадри, защото, според данни на синдикатите, средната възраст на учителите у нас е над 50 г. и трябва ново попълнение, смята проф. Любомира Попова.
По отношение на пандемията водачът на листата ни проф. д-р Костадин Ангелов взе важно държавническо решение, като се оттегли от предизборната кампания, за да ръководи преминаването през кризата. Убедени сме, че  трябва да се обърне фокусът към здравеопазването като един от най-важните приоритети. Всички знаете, че се изгражда новото крило на областната болница във Велико Търново и тази година ще бъде въведено в експлоатация. Идеята е да се обединят старата и новата бази на здравното заведение и в една сграда да се предоставят качествени здравни услуги. В момента тече и реформата в Спешно отделение. Друг важен преоритет е довършване на новото крило на Белодробната болница „Д-р Треймън“ във Велико Тръново, в което ще бъде обособена детска пулмология, която ще е единствената в Северна България. Освен добро здравеопазване и образование, важен приоритет е повишаване благосъстоянието на гражданите с по-висок ръст на пенсиите, разширяване на социалните услуги, подобряване на пътната инфраструктура. Сред стратегическите цели е изграждането на АМ „Хемус“, както и на пътя Велико Търново-Русе. Защото се предвижда да се обособи мащабен клъстър Русе-Велико Търново-Габрово за привличане на повече инвестиции, каза още проф. Любомира Попова.   
Респектиран съм да се явя пред мениджърския екип на едно от структуроопределящите предприятия не само за Великотърновска област, но и за държавата. Ключов фактор за успешното развитие на едно предприятие е да има приемственост, кадрите да са мотивирани и лоялни към компанията, към бранда. Най-ценният актив  са хората, които изпълват дейността със съдържание, категоричен беи Димитър Николов.
Аз и колегите в коалицията ГЕРБ – СДС сме обединени от ценности. В момента говорим за предизборни програми, но мисля, че посоката на държавата е начертана отдавна и ние я следваме. Имаме сериозна програма и не говорим само предизборни обещания. Доказали сме се като предсказуем и надежден партньор, сподели Димитър Николов.
Нашата област е академична с три висши учебни заведения-Великотърновският университет, Националният военен университет и Стопанската академия в Свищов, и това е сериозно преимущество, убеден е Николов.
Не мога да не отбележа, че за водач на листата в лицето на проф. Костадин Ангелов имаме един изключително компетентен човек, който се доказа като специалист и лидер в здравеопазването и с много либерални мерки ни превежда през кризата. Стремежът е ние да управляваме кризата, а не тя нас. Защото най-важното за нас, управляващите, е да опазим живота и здравето на хората и да съхраним икономиката и индустрията ни. За мен като жител на община Горна Оряховица е важна и реализацията на Интермодалния терминал, който е част от икономическия план за възстановяване и устойчивост и реализацията на най-големия логистичен хъб в Северна България, който ще начертае икономическото развитие на региона за десетилетия напред, каза още Димитър Николов.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
проф. Любомира Попова Димитър Николов Аркус
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати