Вторник, 17 Май 2022
            
Политика Свищов

Само народните представители от ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов се отзоваха за среща за проблемите на Свищов

  24.01.2022 18:11
Само народните представители от ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов се отзоваха за среща за проблемите на Свищов

Послания към законодателя отправи ръководството на Община Свищов. За целта кметът д-р Генчо Генчев покани на среща всички депутати от Великотърновския избирателен район. Единствените обаче, които се отзоваха, бяха народните представители от ГЕРБ – СДС проф. Костадин Ангелов и Димитър Николов.

Изграждането на Индустриален парк в Свищов, водоснабдяването на общинския център и населените места, обезпечаването на Стопанска академия „Димитър Ценов” и работата на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” във време на пандемия бяха сред поставените теми.

На етап ПУП е създаването на Индустриален парк, очаква се вписването му в Министерството на икономиката. Получи ли лиценза си, дружеството ще може да участва в различни програми и проекти, да развива дейност и изобщо да работи в посока осигуряване на условия за привличане на инвеститори. В Плана за интегрирано развитие на общината е заложено значителна част от предвидения ресурс да е за индустриалния парк. Плюс към зоната ще е и минерален извор, който дълго време е стоял затрупан, но вече е разкрит и се действа по узаконяването му. Но голямата битка на Свищов е огромният ресурс,  който държавата е предвидила за такива индустриални паркове, да бъде насочен не само към определени зони, каквито индикации вече има, а да се даде равен старт на всички проекти и виждания за развитие на зоните.

Резонно не бе подмината и темата с изграждането на мост над Дунав край Свищов.

От години говоря, че това не може да стане без съгласието на румънската страна къде и как да бъде позиционирано съоръжението. Община Свищов е готова да предостави локация, коментира д-р Генчев.

Ключов момент и по двете теми – за парка и за моста, а и за развитието на региона като цяло, е изграждането на магистралата Велико Търново – Русе и бърза връзка към Свищов.

Настояваме за такава бърза връзка, категоричен бе кметът на Свищов пред народните представители.

Водоснабдяването на Свищов и общината е сред основните проблеми, който с годините ескалира. През м. г. мрежата в Совата например буквално бе кърпена, за да не останат хората на сухо. През миналия мандат имаше много добра политика за финансиране по различни програми и ние не пропуснахме тази възможност, припомни кметът на Свищов.

През м. г. със средства, отпуснати от ПУДООС, започна реконструкцията на водопровода на 29 улици в Свищов. С приключването на дейностите по проекта ще бъде подменена над 80% от мрежата в града. Остава обаче проблемът с довеждащия водопровод и сагата с него, която стигна до Специализираната прокуратура.

Крепим водопровода, който ползваме в момента, но при една по-сериозна авария жителите са заплашени да останат без вода за неопределено време, предупреди началникът на район „Свищов” на „ВиК Йовковци” Румен Линев.

Имаме спешна нужда от изграждането на пречиствателна станция предвид високите нива на манган във водата, алармира още д-р Генчев. И  предложи създаването на държавен фонд за ВиК мрежата в населените места в страната, която не може да бъде финансирана чрез инструменти на Европейския съюз. Румен Линев пък помоли финансирането на проекти в сектора да се ускори, защото инфлацията ще принуди строителите да правят компромис с качеството.

Пред сериозно изпитание за нормалното функциониране е поставена и Стопанската академия в Свищов. Бюджет 2022 впрочем ще постави на изпитание много висши училища.

Бюджет 2022 не само не позволява повишаване на работните заплати поне спрямо индекса на инфлация, но, сравнявайки изпълнението на бюджета през 2021 г. с проекта на бюджет на Стопанска академия за 2022 г., минусът е с 234 хил. лв., информира ректорът на Академията проф. Марияна Божинова. В същото време се твърди, че образованието е приоритет, но реално се говори само за училищното образование, сочи анализът на ректора. По думите й е погрешно да се създава противопоставяне между училищно и висше образование.

Символичен е и бюджетът за наука – 41 хил. лв. А качествените кадри в училищата идват от висшите училища. В същото време Агенцията по заетостта отчете, че през следващите 6-7 г. най-търсени ще бъдат 3 направления, 2 от които се предлагат в Стопанската академия. Дано не се окаже, че точно когато има голямо търсене, няма кадри в тези научни области във висшето образование, сподели опасенията си проф. Божинова.

Проф. Божинова запозна проф. Ангелов и Димитър Николов с още един проблем пред Стопанската академия – свлачище, което застрашава един от корпусите на висшето училище. Община Свищов като партньор на Академията е опитала да кандидатства по „Бедствия и аварии”, но финансиране й е било отказано. Отказано е и на самата Стопанска академия.

В крайна сметка кой може да помогне за укрепването, пита кметът Генчев.

На срещата бе и управителят на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович” Илиян Венков. Венков благодари на проф. Ангелов за подкрепата, която Болницата е получила от него в качеството му на министър на здравеопазването. Тази подкрепа е помогнала на МБАЛ да се стабилизира. Така днес тя има възможност да разкрие 60 легла за ковид пациенти, плюс 4 детски легла. 7 лекари се грижат на ротационен принцип за пациентите с коронавирус, а медицинските сестри вече са по две на смяна, а не както до скоро само по една.

Венков обаче е сериозно притеснен докога Болницата ще може да запази стабилността си предвид оскъпяването на стопанските разходи – ток, нафта за отопление... Като пример той даде сметката за ток на болницата за декември, която е в размер на 54 хил. лева, в сравнение с 19 хил. лева, които са платени през същия период миналата година за 4 хил. kWh по-малко изразходвана ел. енергия. Ако държавата не предприеме мерки, се отива отново надолу, сподели притесненията си управителят. Общинските болници се нуждаят от стабилно рамо, смята и д-р Генчо Генчев.

Председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов коментира темата за пътя Русе – Велико Търново и връзката му със Свищов, както и за възнагражденията в общинска администрация, които изостават значително от тези в частния сектор. Д-р Кирилов отбеляза реалния риск заплатите на квалифицираните служители и специалистите да се изравнят с тези на неквалифицирания персонал.

Хубаво е нещата, които си казахме днес, да стигнат и до ушите на вашите колеги от Великотърновска област, хубаво е те да знаят, че във Великотърновска област има община Свищов, в която също живеят хора и те имат проблеми. Съжалявам, че ги няма тук, за да ни чуят, сподели д-р Кирилов. 

И за мен е необяснимо отсъствието на останалите колеги, които са избрани от нашия избирателен район. Ние трябва да слушаме проблемите на избирателите си със собствените си уши, професията ми ме е научила да настройвам социалните си антени към проблемите на обществото. Подкрепям формата на този разговор за развитието на Свищов и региона, коментира Димитър Николов, според който такива срещи са от изключителна важност.  Истинската политика е онази, която решава проблемите на обикновения човек, не скри един от основните си принципи на работа Димитър Николов.

Двамата с проф. Костадин Ангелов поеха ангажимента да използват всички инструменти, с които разполага един народен представител, за решаването на проблемите. Въпреки че в момента голяма част от управляващата коалиция е глуха за повечето от предложенията, идващи от опозицията.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Димитър Николов проф. Ангелов Свищов Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати