Събота, 21 Май 2022
            
Политика

Димитър Николов: Акцията във в-к „Труд“ е един опит за публична екзекуция на свободата на словото у нас

  08.12.2021 10:50
Димитър Николов: Акцията във в-к „Труд“ е един опит за публична екзекуция на свободата на словото у нас

В началото на първата пленарна седмица на Народното събрание депутатите изслушват министъра на културата Велислав Минеков във връзка с казуса с вестник „Труд“ и акцията на полицията в офисите на медията. Депутатите от ГЕРБ- СДС заявиха категоричната си подкрепа към медията. Вчера направиха и флашмоб пред Министерството на културата в знак на протест.

Народният представител от Великотърновския регион Димитър Николов, в качеството си на журналист и председател на най-голямата извънстолична медийна група, коментира акцията в печатното издание. Димитър Николов определи акцията към изданието като публична екзекуция на свободата на словото у нас.

„Повече от четвърт век съм свързан с пресата, медиите и публичните комуникации. Отдавна издателската дейност не е бизнес, а е социална и културна мисия. В същото време репортерите на традиционните и конвенционални медии са на първа линия в борбата с фалшивите новини, в условията на световна пандемия. Много държави подкрепиха традиционните медии, и по-специално печатните издания, които се ползват с висок праг на обществено доверие. В същото време у нас създаваме една хранителна среда за сайтовете за фалшиви новини, които формират сивия сектор в нашия бранш“, заяви Николов пред журналисти в кулоарите на НС.

Народният представител коментира и трудностите, пред които са изправени издателите днес.

„Колкото и да е трудна издателската дейност, тя в момента генерира реална икономика. През последната година големи градове като Варна и Шумен останаха без своите традиционни печатни издания. Издателите реализират своята дейност в една изключително тежка, фрагментирана, замърсена пазарна среда, изпълнена с множество нелоялни практики. В същото време Министерство на културата последните 6 месеца не направи нищо и не прави нищо, за да заработи така нареченият публичен регистър. Вестниците са със статут на документ, защото веднъж, след като слязат от печатната машина, съдържанието нито може да се редактира, нито да се сваля. Един вестник с повече от 100 г. традиции и история, като „Труд“, е част от културното наследство на България, част от културната ни памет”, категоричен е Николов.

По думите на народния представител, единственото по-страшно нещо от цензурата е автоцензурата. Според него, този процес се управлява с насаждането на страх. „Акцията във в-к „Труд" е един опит за публична екзекуция на свободата на словото, на инакомислещите, на опозиционно настроените медии. Всяка една медия престава да бъде медия тогава, когато се окаже онова камъче в обувката, което убива на властимащите. Дори да има задължения в-к "Труд", за това трябва съдът да се произнесе окончателно. Авторската журналистика е под заплаха, защото нашата професия отдавна не е толкова престижна и не толкова добре заплатена. И аз всичко това си има обяснение - тази пазарна среда, която е извън всякаква регулация”, коментира Николов.

Димитър Николов е категоричен, че полицията няма място в редакциите, защото, по думите му, един журналист трябва да бъде спокоен за своята работа. И не скри възмущението си, че у нас много лицемерно се спекулира със свободата на словото. „Свободата на словото означава и отговорност. Трябва да се създаде един устойчив медиен регламент в този така важен сектор. Правила, които да се прилагат без изключение. Аз като човек, свързан с медиите, и като председател на най-голямата извънстолична медийна група, ще работя именно за един такъв устойчив регламент в медийния сектор”, подчерта народният представител.


Ключови думи
Димитър Николов Труд
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати