Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

НВУ обяви 253 места за учебната 2021/ 2022 г.

  07.01.2021 14:20
НВУ обяви 253 места за учебната 2021/ 2022 г.

За 355 места за курсанти в трите висши военни училища могат да кандидатстват желаещите през настоящата година. Със заповед на министъра на отбраната от 5 януари 2021 г. е заявен броят места за прием на курсанти и военнослужещи във висшите военни училища за учебната 2021/2022 година.

В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени общо 231 места за прием на граждански лица за обучение като курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по 14 специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“.

Най-големите специализации са „Полева артилерия“ (45 места); „Мотопехотни и танкови войски“ (34 места); „Противовъздушна отбрана на войските“ (29 места); „Материални ресурси, придвижване и транспорт“ (25 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и технологии” (15 места); „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии” (11 места) и др. В задочна форма на обучение са обявени 22 места за курсанти в 3 специализации („Разузнаване“; „Танкова и автомобилна техника“; „Материални ресурси, придвижване и транспорт“).

Общо заявеният брой места за учебната 2021/2022 г. в НВУ редовно и задочно е 253.

Във Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” са обявени 54 места само за редовно обучение по 6 специализации. Най-голямата от тях е „Летец-пилот” (25 места, от които 3 са за нуждите на МВР). За специализацията „Ръководител на въздушното движение” са обявени 7 места, за „Летателни апарати и авиационни двигатели“ и „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” - по 6 места всяка и др.

Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са обявени 48 места само в редовна форма на обучение за 5 специализации. Най-голямата е „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ (20 места), както и „Кибероперации“ (11 места). По 6 места са обявени за специалностите „Корабоводене” и „Корабни машини и механизми” и др.

Подаването на документи за ранен прием за курсанти традиционно започва през януари в съответното висше военно училище или във военното окръжие по местоживеене. Сред условията, на които трябва да отговарят кандидатите за обучение във висшите военни училища, са: да имат средно образование; да са годни за военна служба; да нямат друго гражданство освен българско; да не са осъждани и да нямат образувано наказателно производство; да не са освобождавани от военна служба с дисциплинарно наказание "уволнение"; да не страдат от психично заболяване; към 31 декември в годината на кандидатстване да са пълнолетни и гражданските лица да не са по-възрастни от 31 години; минимален ръст и тегло и др.


Ключови думи
НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати