Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Изнесени класни стаи приближават седмокласници на СУ „Георги Измирлиев” до културната съкровищница на България

  20.10.2020 15:57
Изнесени класни стаи приближават седмокласници на СУ „Георги Измирлиев” до културната съкровищница на България

Изнесени класни стаи в някои от най-забележителните исторически и културни институции на България предвижда новият проект, по който работи екип на СУ „Георги Измирлиев”. Гимназията е единственото училище в общината, което успя да защити свой проект по националната програма на МОН „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Културните институции като образователна среда”. Финансирането е 2500 лева, а програмата е разчертана по теми и уроци до април и май догодина, когато се предвижда да са най-важните събития.

В проекта са включени 7 „а” и 7 „б” клас и екип от историци и филолози, които в края на миналата учебна година много експресно и напълно изчерпателно подготвиха план за работа. Идеята да се включат в програмата е на зам. директора Йорданка Кушева, която няма часове в 7 клас, но този път ще подготви уроци за едно специално място. Останалите са Милена Минчева – преподавател по история и цивилизации, Мария Алипиева – български език и литература, Явор Генов – история и цивилизации и география и икономика и Любомир Стоев – философия и история.

Идеята е да се приближат учениците до артефактите в музеите и да се насочи интересът им към културното и историческото наследство на България. Искаме ученици и учители да общуват по-отблизо и по-разкрепостено, като избягаме от стереотипите на обичайните уроци. Търсим нов поглед към историята и литературата, ще провокираме децата да погледнат по различен начин на културните институции като пряко се докоснат до свидетелствата от миналото. Не на последно място преследваме и кариерно ориентиране на седмокласниците, които са на прага на следващия образователен етап, обясни Йорданка Кушева.

Проектът включва много виртуални разходки из културната съкровищница на България, но най-важните моменти са посещенията на място в Националния исторически музей, Боянската църква и единствения в света Музей на кирилските букви. В края на програмата ще има кахут – онлайн базирана викторина на база наученото по време на проекта. Учениците ще подготвят и презентации за видяното в културните институции, а накрая презентации, фотографии и видеа ще бъдат показани в изложба.

Избрани са и конкретни теми, които ще бъдат представени в изнесените класни стаи. В двора на кирилицата Йорданка Кушева ще търси нов поглед към тримата големи майстори на разказа – Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Мария Алипиева ще се обърне към поетите, тя си е избрала Пенчо Славейков и Яворов, като темите ще са творчески тип, а не познатия анализ на произведения. Историците са избрали обобщителни теми върху материала от 6 и 7 клас, които ще се илюстрират от артефактите в НИМ и в Боянската църква, чиито стенописи се приемат за началото на Българския ренесанс в изкуството.

От моите ученически години знам, че по-добре се научават уроците, поднесени по различен начин и на различно място. Убедена съм, че за нашите седмокласници този проект ще е чудесна възможност да погледнат с други очи на българската история и култура и така ще я разберат и оценят по-добре, смята директорът на училището Криси Аврамова.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" изнесени класни стаи Йорданка Кушева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати