Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество

Общинският съвет в Лясковец прие Бюджет 2020 с корекции и ограничи правата на кмета

  07.02.2020 14:29
Общинският съвет в Лясковец прие Бюджет 2020 с корекции и ограничи правата на кмета

Общинският съвет в Лясковец коригира с 50 000 лева проекта за бюджет, предложен от администрацията, като в същото време ограничи правата на кмета да прави вътрешно компенсирани промени по отделните параграфи.

Финансовата рамка за новата бюджетна година бе утвърдена на извънредно заседание на ОбС и предизвика поредното противопоставяне между кмета д-р Ивелина Гецова и съветниците извън ГЕРБ, които са мнозинство в местния парламент.

На първо място бяха ограничени почти всички правомощия на кмета за промени в отделните бюджетни параграфи през годината. Досега тези промени са утвърждавани от ОбС след извършването им. Новото решение на съветниците изисква от кмета първо да получи тяхното одобрение преди да прави промени по бюджета.

Освен това Общинският съвет реши да намали с 50 000 лева приходната част на бюджета и съответно да ореже с 50 хиляди разходите. Според общинския съветник от ПП „Земеделски съюз Александър Стамболийски” Тодор Тодоров очакваните 250 000 лева от данъка върху сделки с имоти са силно завишени предвид очакваната криза на имотния пазар. По негово предложение планът за този данък е намален на 200 000 лева. Съответно са намалени разходите за общински дейности, които според опозицията са неефективни. С 11 хил. лв. е намален бюджетът в дейността на общинските тържища и пазари, където разходите за трима човека са почти 30 хил. лв. при 15 хил. лв. приходи. Коригирани с 9 хил. лв. са заплатите на поддържащите спортните бази, направена е корекция с 30 хил. лв. за заплати на заетите в социалното предприятие „БОП”. За двете има сигнали в ОбС, че част от работещите всъщност не ходят на работа.

Дебатите по бюджета прераснаха и в обвинения за цялостната финансова политика на кмета досега. Според Тодор Тодоров бюджетите в последните мандати са с нереалистични очаквания за собствените приходи и надути разходи, което доведе до това, че през 2016 г. Лясковец попадна в списъка на Министерство на финансите на общините с лоша финансова дисциплина и три години изпълняваше оздравителна програма. Фактът, че днес Общината е с 1,1 млн. лв. просрочени задължения, само доказва, че кметът се е провалил напълно в действията си по финансовото й оздравяване, смята общинският съветник.

След направените корекции от Общинския съвет Бюджет 2020 на Община Лясковец става 10 773 903 лв.


Ключови думи
бюджет Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати