Неделя, 14 Мар 2021
            
Светски

15 пораснали момчета и момичета сбъдват мечти с Аделина Колева

  17.11.2019 06:08
15 пораснали момчета и момичета сбъдват мечти с Аделина Колева

Адвокати, преподаватели, бизнесмен, управител на фирма, дори общински съветник и новоизбран кмет – петнайсетина улегнали и зрели мъже и жени, се срещат в понеделник и сряда на втория етаж на НЧ „Напредък”, за да сбъдват една своя мечта.
Мечтата е да пеят, а за осъществяването й помага Аделина Колева, която в началото на новия творчески сезон направи вокален състав само за големи. Всички са над 25 години, имат семейства, деца, работа. Но пък имат и любовта към музиката и желанието да опитат нещо ново.
Идеята не е нова, близки на Аделина открай време я подканят да направи нещо не само за деца и младежи, но и за възрастни хора. И тази есен тя се захванала с реализацията на този проект. В началото увлякла свои приятели и близки, но много бързо се разчуло за новия музикален формат и вече са 15 по списък. Е, трудно се събират всички наведнъж – все пак са работещи хора с доста ангажименти, но само за няколко седмици репетиции групата вече е придобила доста професионално звучене.
Рожденият ден на състава е 2 октомври - тогава се събрали за първи път. Все още не са му измислили име, но тъй като наближава първата изява, би трябвало и това да стане. А първата публична поява я планират някъде около Коледа, заедно с празничните концерти на Школата по изкуствата.
Все още нямаме избистрена визия. В момента работим с популярна музика, вероятно ще включим госпъл и спиричуъли по-нататък, разказва Аделина Колева, а един от тримата мъже в групата – Христо Дишев, допълва през смях, че планират и симфоничен метъл. Всъщност той не се шегува. Адвокатът е вокалист на търновската рок банда „Дилетант бенд”, така че плановете му за комбиниране на метъл и класика са отдавнашни и сериозни.
Може да са само любители, но са и много талантливи. Нещата се получават бързо и групата има голям потенциал, убедена е Аделина Колева. Вече са пробвали и няколко неща с другите формации от Школата, които тя ръководи. Със сигурност ще се получи интересен концерт, когато различните възрастови групи се допълват и си подават тон.
Всъщност доста от участниците в групата са имали нещо общо с Школата и преди самите те запеят. Тук са родителите на Кристияна Петкова, която пее в „Графити”. На други пък децата участват в състава на най-малките, който се води от Стела Дойкова. Самата Стела също е сред първите, включили се в новата група на Аделина. Тя е и единствената с професионално музикално образование. Навремето Аделина ми беше учител във „Вичо Грънчаров” и тя ме подготви за Музикалната академия. После пътищата ни се пресякоха в София и започнахме да работим заедно там. Дори днес ми излезе във Фейсбук спомен за един велик концерт с Биг бенда на БНР преди 4 години. Тогава Аделина работеше паралелно с два състава – в Горна Оряховица и София и направи грандиозен концерт с музиката на Дюк Елингтън. Беше невероятно. Когато се завърнах в Горна Оряховица, тя ме покани да работя с най-малките деца в Школата. Това е работата, която исках, но някак ми липсваше пеенето. Различно е да си от другата страна, ти да си педагогът. Така че въобще не се двоумих, когато ми предложи да дойда в групата, веднага приех, споделя Стела Дойкова.
Мария Николова, която е начален учител, е пяла през цялото си детство в родния Ямбол. Занимавала се съвсем сериозно в местния хор, който бил на много високо ниво. Като студентка в Шумен продължила да пее и дори била в една група с Асен Масларски и се изявявали по прегледите на политическата песен. След като дошла в Горна Оряховица, певческите й изяви се ограничили предимно до припяване в приятелски кръг, но все пак има и няколко записа с местни музиканти. Има и запис с Богомил Бонев, на когото е била учителка. Всъщност чрез него познава работата на Аделина Колева и когато прочела във Фейсбук за групата, веднага се присъединила.
Росица Славева пък като ученичка пеела в „Гусларче”, а после и в „Сидер войвода”. И досега обича народното пеене, а да участва в нещо като сегашната група нарича своя сбъдната мечта.
Аз никога не съм се занимавала с пеене, но винаги съм мечтала да пея, искала съм да изляза на сцена и ето, че това се случва, добавя друга от начинаещите певици, стигнала съвсем близо до мечтата си.
За мен това си е предизвикателство и някаква провокация. Аз никога не съм работила с големи хора и ми е малко странно. Работата с тях е различна и аз не съм същата като с децата. Дори самата аз бях изненадана, че нещата се получават толкова бързо. Ще изненадаме приятно публиката, когато се появим, смее се Аделина и сяда пред пианото, за да започне поредната репетиция.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Аделина Колева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати