Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

НЧ „Напредък 1869“ разширява дейността си

  02.10.2019 11:47
НЧ „Напредък 1869“ разширява дейността си

Нов състав, в който певческите си умения ще могат да изявяват изпълнители на над 25-годишна възраст, се сформира към Школата по изкуства към НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Негов ръководител ще е ковачът на звезди Аделина Колева, а замисълът е групата да обединява по-зрели любители на музиката с интерес към вокалното изкуство.
Създаването на новия състав е основен акцент в плановете на НЧ „Напредък 1869“ за новия творчески сезон. Самата Аделина Колева дълго обмисляла концепцията, за да избегне дублиране на дейността му с дейността на вече съществуващите и утвърдили се групи. Именно заради това вокалният педагог решава групата да е за по-големи певци. В репертоара й ще се набляга на поп музиката, а самата група е отворена за всеки, който обича да пее. Репетициите ще са в понеделник и сряда от 19 ч. в Читалището.
В НЧ „Напредък 1869“ новият творчески сезон започна на 1 октомври, когато се отбелязва Световният ден на музиката и поезията. И тази година началото бе поставено със симпатично събитие – в „Концерт на стълбите“ се включиха вокалните състави, водени от Аделина Колева и Стела Дойкова. С изпълненията си те дадоха категорична заявка, че им предстои успешен сезон.
Усещането ми за месеците, които ни предстоят, е позитивно. Вярвам, че в края на сезона равносметката ни ще е повече от добра, сподели Аделина Колева.  
На добра равносметка се надяват и другите нови дейности, които започват в НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица. Едната ще е ориентирана към фолклора - танцьорът от ФА „Сидер войвода“ Димитър Иванов ще ръководи Детски танцов фолклорен състав, в който момчетата и момичетата ще бъдат разпределени в две възрастови групи. Първи занимания пък вече проведе „Арт работилничката на Ради“, в която Радослава Стефанова разкрива тайните на моделирането, декупажа, направата на картички, бижута, сценичен декор и костюми. От октомви Вяра Петрова ще води клас по народно пеене.
Успоредно с новите групи, работа продължават и досегашните – „Хор „Славянско единство“, ФА „Сидер войвода“, Младежки театър „Алтернатива“, ТФК „Балканика“, ВС „Music sounds“, Балет „Калина“, ЛК „Асен Разцетников“, Групата за стари градски песни „Очарование“, ВГ „Еделвайс“, МПГ „Георги Измирлиев“.
Съставите към НЧ „Напредък 1869“ обхващат над 400 деца и самодейци, информира секретарят на Читалището Ваня Недева. Според Аделина Колева пък творческата дейност не би била възможна без прекрасната атмосфера и великолепния екип на НЧ „Напредък 1869“.
Под шапката на Читалището ще бъде сформиран и Дамски клуб. Той е отворен към дами от всички професии, които се интересуват от града и случващото се в него. Основната дейност на клуба ще е благотворителността.
В края на ноември Читалището ще е домакин на национална среща на вокални педагози, художествени ръководители и хора с отношение към музикалните конкурси. На срещата ще бъде направен анализ на певческото изкуство в страната и на проблемите, които съпътстват музикалните конкурси в страната.  
В по-дългосрочните планове на ръководството на Читалището влиза организирането на Национален хоров фестивал. Намерението е той да се проведе още догодина с тенденцията да стане международен. В момента екипът разработва статута на фестивала, като най-вероятно като дата на провеждане той ще съвпадне с инициативата „България пее“.  
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Аделина Колева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати