Вторник, 16 Мар 2021
            
Избори 2019

Огнян Стоянов, председател на БСП - Горна Оряховица: Ще гласувам с номер 18, за да е ясно: победа за БСП означава край на управлението на ГЕРБ

  18.05.2019 12:00
Огнян Стоянов, председател на БСП - Горна Оряховица: Ще гласувам с номер 18, за да е ясно: победа за БСП означава край на управлението на ГЕРБ

- Г-н Стоянов, с каква кауза тръгва „БСП за България“ в тези европейски избори?
- Днес българите нямат усещането, че държавата и Общината са си на мястото. Виждам това при всяка една наша предизборна среща. Затова „БСП за България“ влиза в тези избори с две основни каузи – да върне управлението на България към нормалността и да заяви значението на Европа за нашата страна. Нашият народ има високо доверие в ЕС, защото е достатъчно мъдър, за да разбира, че ние сме коректив против своеволията у нас. Европейските институции, европейската прокуратура, която скоро ще заработи, са един от механизмите да се ограничават своеволията у нас.

- Защо смятате, че я няма нормалността в сегашното управление?
- Днес правителството на България се свързва с два скандала „апартамент гейт“ и „вила гейт“. Оказа се, че водещите функционери на ГЕРБ, които идват и в Горна Оряховица, за да ни учат на морал, са се „облажили“ с апартаменти на много ниски цени. Българинът не е толкова глупав, за да не разбира, че тези цени не се дават просто така, а срещу политически услуги. Точно тук е тази форма за несправедливост, за която говоря. Нашият народ едва свързва двата края, над 2,5 млн. българи са под прага на бедността, едва успяват да си купят храна, едва се грижат за здравето си и едва си плащат сметките. Но пък имат управляващи с ВИП апартаменти и собствени асансьори. Това е наглост и безочливост.
Оказа се, че роднини на основни фигури от ГЕРБ и от правителството са построили „къщи за гости“, които не посрещат гости. Пари за развитие на българските села са потънали в частни джобове. Заедно с нашия народен представител Явор Божанков внесохме сигнал до главния прокурор да разследва съмнения около такъв обект в Еленския балкан. Братовчед на кмета се сдобил с къща за гости за 400 000 лева. На фона на окаяните пътища в общината, това не е ли звучен шамар?
Местни хора от село Донковци казват и нещо друго - чест „гост“ в тази къща е самият Добрев. Настояваме истината да излезе наяве – има ли къщата приход от туристи, как братовчедът със скромен доход се оказва собственик на къща с оценка над 400 000 лева, получавал ли е кредити за нея, строителите на тази къща изпълнявали ли са обществени поръчки за почти 3 млн.лв в нашата община. И в крайна сметка, дали тя не е всъщност на Добромир Добрев? Много въпроси създава този казус и нашето общество заслужава да знае техните отговори. Не приемам неговата заплаха, че ще ни съди, защото ние търсим истината и ще я подкрепим с още много разкрития. След тях, адвокатите му може да се наложи да пазят него от закона, а не да притискат нас.

- Как това е свързано с европейската тематика?
- Връзката е огромна. Европа залага на солидарността, затова богатите държави плащат на по-бедните, за да изравнят стандарта. Именно затова до момента България е получила над 30 млрд. евро. Къде са отишли всички тези пари и дали стандартът ни е станал по-висок? Едва ли. Аз не виждам това при срещите си с хората. Напротив, парите за земеделие са отишли в няколко крупни арендатора, парите за селски туризъм са отишли в частни луксозни къщи, построените пътища скоро се компрометират заради некачествено строителство. Погледнете дори на централния площад на Горна Оряховица, който трябва да е еталон за естетика – в него потънаха близо 3 млн. лв. и нашите съграждани твърдят, че е некачествено строителство.
Къщите за гости са такъв емблематичен пример, в който парите за общото благо са потънали в частни джобове. Те би трябвало да създадат местен бизнес, да популяризират регионите и да създават поминък. Когато се използват за частни вили, това няма как да се случи.
Ние от БСП настояваме европейските средства да бъдат равномерно разпределени между регионите и да бъдат използвани за доброто на целия народ, а не на шепа избрани.
От друга страна, в дневния ред на Европа е създаването на Европейска прокуратура и ние от БСП подкрепяме да я оглави Лаура Кьовеши. Нашата надежда е, че тя ще може да разследва именно източването на европейски средства за проекти като тези за къщи за гости. Трябва да има възмездие.


ЕС е свързан с Горна Оряховица и като основен пазар за стоките и услугите, които нашите производители създават. Например, от срещата си в „Захарни заводи“ научихме, че политическите решения на ниво ЕС се отразяват на пазара на захарни изделия. Затова е изключително важно в Европейския парламент да изпратим хора, които са компетентни и ще защитават българския интерес със своя силен глас.
За да осигурим подкрепа за икономиката на Горна Оряховица водим и много тежка битка – за свързаността на нашия град чрез трасето на АМ „Хемус“ и скоростна връзка към него, приближаването на АМ „Русе – Велико Търново“ и изграждането на обход, който да измести трафика на тежки камиони извън селата Първомайци и Поликраище. Рамо до рамо сме с Явор Божанков в тази битка, но тя е заради хората и бъдещето на нашия град.
При други срещи с производители научихме, че не работят добре европейските програми за конкурентоспособност на българската икономика. В нашата община много фирми създават продукти, към които би имало интерес на европейския пазар, но те нямат подкрепа, за да се реализират там.

- Мнозина българи смятат, че изборите са за това едни хора да отидат в Брюксел с големи заплати. Какво ще им отговорите?
- Днес голяма част от дневния ред на България се определя в Брюксел. Всяко едно решение там има пряко отражение върху нашия живот. Например, по искане на френския президент беше застрашен целият транспортен сектор у нас. Те защитават своя интерес. Въпросът е кой защитава нашия? С обединени усилия, но пък в последния момент, този проблем беше разрешен. Така че не е без значение кои са нашите хора там.
Предстои в следващите години в Европа да се случи и големия дебат за създаването на минимално заплащане на труда, както и на уеднаквяване на стандарта на живот, за заетостта и първото работно място на младите хора. След голяма борба именно от нашите евродепутати-социалисти беше забранен двойният стандарт при храните, стоките и услугите на европейския пазар. Само от нас зависи дали Европа ще гледа на нас като на второ качество хора или с уважение.

- Упрекват Ви, че правите кампания все едно са местни избори?
- Двете кампании са силно свързани. Както вече обясних, Горна Оряховица отдавна е загубила своята връзка с Европа. Нашите съграждани усещат безизходица и липса на перспектива. Те се сблъскват с разбити пътища, ниски доходи, слаб културен живот, малко възможности за социална активност и като резултат – много ниска привързаност към техния роден град. Горна Оряховица заслужава повече – да има човечен кмет, който обръща внимание на проблемите на хора; да строим пътища, улици и тротоари; да има подкрепа за местните производители и да има кой да застане на тяхна страна и да ги защитава пред държавните институции; да се проектира компетентно и отговорно, а не да се прави ремонт на ремонта, както е сега; да се мисли за околната среда; да се реши проблема с уличните кучета по хуманен начин; да уважаваме майките и децата, защото и без друго нацията ни се топи. В крайна сметка, да направим така, че да се гордеем със своя град и населените ни места.
При срещите си с хората обяснявам връзката между това и настоящите европейски избори.
Победа за БСП на тях ще е нашето основание да поискаме оставката на кабинета „Борисов 3“. Това ще доведе до предсрочни избори и шанс за нова перспектива за България. Но това ще доведе и до усмиряване на кметовете от ГЕРБ, които днес се чувстват безнаказани и харчат безогледно нашите пари. БСП е единствената алтернатива срещу ГЕРБ. Всеки глас за нас е глас против ГЕРБ.

- Обаче се очаква активността на тези избори да е ниска. Ще успеете ли да победите ГЕРБ?
- Аз съм уверен, че номер 18 в бюлетината носи победа за българския народ. Знам, че много хора се страхуват, защото са заплашвани, че вотът им не е таен и ако не гласуват за определена партия – ще имат проблеми.
Гарантирам, че БСП ще вземе всички необходими мерки, за да опази вота. Нещо повече, гарантирам, че в тъмната стаичка всеки ще може да гласува по съвест и няма да допуснем да бъде шантажиран за това.
Призовавам Ви - нека идем до всеки, който се страхува от управляващите и да му дадем кураж. 26 май е ключов ден хората да излязат и да изразят волята си свободно. 26 май, с номер 18 за „БСП за България“, за да имаме справедливост сега!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!


Ключови думи
Огнян Стоянов БСП
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати