Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Спорт

Антония Русева е трета в екстремно бягане по търновските скали

  21.04.2019 18:54
Антония Русева е трета в екстремно бягане по търновските скали

Горнооряховчанката Антония Русева спечели трето място на 25 км от Търново Ултра Трейл енд Байк в конкуренцията на над 40 жени по тази дистанция и при невероятно трудни условия. Екстремният маратон край старата столица се слави с едно от най-трудните трасета в страната. Към голямата денивелация и стръмния терен тази година се добави като екстра студено и дъждовно време. На места бегачите газеха почти до колене в кал и вода, на места трябваше почти да пълзят, за да превземат някое хлъзгаво нагорнище.
В един момент всъщност не бягах, а се стараех да се задържа на ръба на пътеката. На Гарга баир предпочетох сигурността пред скоростта и намалих темпото. Тогава ме изпревари и победителката Антония Георгиева, разказва горнооряховчанката, която водеше в първата част от състезанието. Класирането обаче не е най-важното нещо в такова състезание. Участваш, за да се докажеш и да преодолееш трудностите, казва Антония. Освен че е много трудно, трасето на Търново Ултра е много красиво, вероятно най-впечатляващото от всички трасета в България. Бягаш не само сред красива природа, но и сред внушителни исторически паметници, разказва атлетката.
Тазгодишното издание на Търново Ултра събра изключително много любители на екстремните спортове – не само бегачи, но и колоездачи от България и Румъния. Бягането беше на четири дистанции – 13, 25, 43 и 65 километра за мъже и жени. Стартът е на Трапезица. От там се отправят към хижа „Божур”, после по Гарга баир, като се бяга по самия ръб на скалния венец, към Арбанаси покрай манастира „Св. Николай” е се продължава към Света гора, а финалът е на Царевец. Смелчаците, тръгнали по най-дългата дистанция – 65 км, стигат до Хотнишките водопади. Финалът също е интересен. Влизат на хълма Царевец през страничния вход откъм Владишкия мост, правят обиколка от около километър из крепостта и тогава финишират. Това май беше най-тежкият километър в живота ми, но изживяването си струва да изтърпиш всички трудности, казва Антония.
Организацията, както винаги, беше на много високо ниво, споделя горнооряховчанката. Имало и забавления като „Бирена миля”. Това е състезание на 4 по 400 метра, като се бяга по серпентини, очертани с ленти и на всяка обиколка се изпива по едно кенче крафт бира. Участвали двайсетина души, сред които и една жена и общо взето всички се справили достойно с бирата и многото завойчета.
Освен Антония, в маратона участваха още няколко куражлии от региона. Десислава Коеджикова и Петър Валенков от Лясковец, Никола Трифонов и Илия Бончев от Горна Оряховица се включиха в трейла на различни дистанции, а Димитър Дамянов от Лясковец участва в байка. Забелязва се, че интересът към състезанието на колоездачите се повишава непрекъснато. Те имат малко възможности за такива състезания и вероятно затова се събират все повече участници. За тях калното време беше още по-голяма пречка. Но въпреки трудностите, изживяната емоция беше удовлетворяваща и зареждаща за всички ни, смята Антония.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Антония Русева маратон
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати