Петък, 30 Сеп 2022
            
Спорт

Антония Русева пробяга 42 километра на Истанбулския маратон

  10.11.2019 14:05
Антония Русева пробяга 42 километра на Истанбулския маратон

Горнооряховчанката Антония Русева пробяга първия си голям шосеен маратон, изминавайки цялото трасе на състезанието в Истанбул. В последните години лекоатлетката се специализира в ултрамаратони в пресечени местности. Една случайно прочетена информация я запалила да участва в Истанбулския маратон, който се рекламира като единственото по рода си състезание, стартиращо в Азия и финиширащо в Европа.
Бягането по шосе и в пресечена местност е много различно, изисква различна стратегия и разпределяне на силите. Имах съмнения дали ще се справя, но всъщност емоцията и адреналинът дават сили и успях, разказва Антония, която е категорична, че преживяването в Истанбул е било уникално.
Още една горнооряховчанка – Магдалена Борисова, която също обича екстремните бягания, участвала в маратона, но на късата дистанция от 15 километра. Иначе около 40 българи били сред записаните в състезанието, събрало близо 50 000 участници.
Истанбулският маратон е отворен за всички. Предварително обаче заявяваш времето, за което смяташ, че ще финишираш, и по този начин се разпределят групите и старта им, за да не се пречи на големите фаворити. На моя старт от едната ми страна беше майка с бебе, а от другата страна имаше мъж в инвалидна количка. Емоцията беше невероятна - да споделиш това изживяване с толкова различни хора. Да си дадеш сметка кое всъщност е важното и как хората запазват духа си въпреки огромните трагедии, които преживяват, разказва Антония.
По цялото трасе хората с увреждания всъщност били много и били много обгрижвани. Очевидно Истанбул иска да изгради имидж на отворен и загрижен за всичките си граждани град, разсъждава горнооряховчанката. Всички бегачи били окуражавани през цялото време от големи групи деца, младежи и фенове на всякаква възраст. Охраната също беше на много високо ниво и въобще домакините се бяха постарали да се чувстваме удобно и сигурно по всякакъв начин, сподели Антония.
Самото трасе на маратона е много атрактивно. Стартира се в азиатската част на мегаполиса, преминава се по единия от мостовете над Босфора и се финишира на площад „Султан Ахмед”. Минава се покрай някои от най-големите забележителности на Истанбул, а когато не си задължен да постигаш време, можеш дори да поспреш и да поснимаш. Като спрях на моста за снимка обаче усетих как той се клати от стъпките на толкова много хора. Това май беше най-притеснителният момент в състезанието. Казах си: „Я хайде да се махнеш от тук, да не стане някой резонанс”, смее се Антония.
В началото не била сигурна, че ще успее да завърши заради проблем с контузия преди старта, но пък емоцията и адреналинът надвили болката и в крайна сметка Антония Русева вече има първия голям маратон зад гърба си.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Антония Русева маратон Истанбул
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати