Понеделник, 15 Мар 2021
            
Общество

Стотици се поклониха пред загиналите в Балванската битка(СНИМКИ)

  31.03.2018 13:52
Стотици се поклониха пред загиналите в Балванската битка(СНИМКИ)

Стотици поддръжници на лявата идея се поклониха пред подвига на партизаните от Габровско-севлиевския отряд, който на 30-ти март 1944г. води тежко сражение край великотърновското село Балван. Пред монумента на социалистическите герои се събраха хора от няколко поколения, за да поднесат цветя в памет на загиналите в неравната битка.
Отбелязването на 74-та  годишнина от битката започна с едноминутно мълчание в памет за загиналите 11 партизани и всички от отряда, които вече са покойници. Венци и цветя пред монумента поднесоха заместник-председателят на БСП Крум Зарков, народните представители Весела Лечева, Валентин Ламбев, Кристина Сидорова, областният председател на БСП- Велико Търново Петко Тюфекчиев, областният председател на БСП- Габрово Николай Григоров,  общинският председател на червените в старата столица Стефан Стефанов,  членът на НС на партията Марияна Бояджиева, кметът на Балван Недьо Георгиев, областният председател на БАС Лидия Прокопова и общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов.
„Всяка година се събираме на това историческо място. Историческо място, на което България дава свидни жертви, млади хора, които умират за каузата да видят България свободна и справедлива. Антифашистката борба и партизанското движение са едни от най-светлите страници в българската история, изтрили срама от присъединяването ни като съюзници към хитлеристка Германия“, сподели пред всички народният представител Весела Лечева.
Към думите й се присъедини и заместник-председателят на Националния съвет на партията Крум Зарков. Той подчерта, че всички присъстват на паметника, за да припомнят и да не забравят, че в българската история е имало драматични моменти, в които българи са вземали оръжия срещи свои съотечественици.
„В които българските власти са изпращали тежка техника, самолети и артилерия. Ние никога няма да позволим тази част от нашата памет да бъде заличена. Ние трябва да видим в онзи въоръжен конфликт причината днес да бъдем обединени срещу злото и фашизма. Защото фашизмът беше победен, но не убит и той дреме някъде тук. Това е заветът на загиналите, че докато фашизмът е жив и е около нас, ние не трябва да се успиваме“, сподели Крум Зарков.
Събитията отпреди 74 години остават в историята заради нечуваното струпване на войски и полицейски части в района. Над 4000 души обсаждат партизанския отряд. Той обаче успява да пробие обръча и да се спаси, въпреки че са обстрелвани и със самолети. Оцеляват 14 души, които успяват да се оттеглят в Добромирка и да се присъединят към основната част от отряда.
Михаил Михалев
 


Ключови думи
Балванска битка поклонение загинали БСП
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати