Събота, 27 Юли 2024
            
Избори 9 юни 2024 г.

Делян Добрев в Горна Оряховица: „Промяната“ приключиха, на умряло куче нож не се вади

  18.05.2024 16:01
Делян Добрев в Горна Оряховица: „Промяната“ приключиха, на умряло куче нож не се вади

Много се радвам, че в сравнително малък град като Горна Оряховица има толкова сериозна младежка организация. Поздравявам структурата на ГЕРБ, защото младите по принцип са апатични и да събереш толкова от тях и да ги заинтригуваш с политика, е голям успех.

Думите са на Делян Добрев - политик от ГЕРБ, икономист, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов, народен представител в няколко Парламента от Хасково.

Днес Добрев бе в Горна Оряховица, за да подкрепи колегата си Димитър Николов – кандидат за народен представител от Великотърновския избирателен район. Николов е трети в листата на коалицията ГЕРБ-СДС за IV МИР.

Дойдох да подкрепя колегата Митко, мисля да направя още няколко срещи по покана на колегите в Горна Оряховица. Надявам се да помогна за по-високи резултати, уточни Добрев, преди да отговори на няколко блиц въпроса.

-Г-н Добрев, Вие сте може би най-последователният критик на „Продължаваме промяната“. Кой е най-големият грях, който тяхното управление има към българите и държавата ни?

-Това е много хубав въпрос. Най-големият грях, за който малко се говори, не са митниците, пачките, кучетата, далаверите с газа, едrният лев върху горивата... Всичко това са големи проблеми, но много, много по-голям е това, че не се усвояват средства от Европейския съюз. Ние сме в средата на програмния перод, от 50 милиарда, които имаме общо от Европа, сме усвоили между 3 и 4 процента. Ето, това е най-големият грях на това управление през последните 3 г. Тяхната некадърност граничи с кретенизъм. Не съм сигурен, че ако Томислав Дончев още утре се заеме отново с тази сфера, за оставащите 3,5 г. от програмния период щеу спеем да усвои 100% от средствата. Това е най-големият грях на „Промяната“, защото управляваха през целия този период. България е малка икономика, която разчита изключително много на тези средства. Тя расте и се развива благодарение на средствата от ЕС. Само че при „Промяната“ тези средства не се усвояват, стоят си в Брюксел. И виждате застоя в държавата през последните 3 г.

-Опитайте, моля Ви, да убедите един средностатистически избирател, че единствено некадърността е причината за това, за което говорите?

-Единственото, което ги интересува, е как да се харесат на хората. Най-лесното е да теглиш заеми и да харчиш пари, взети назаем. Затова изтеглиха през последниге години 20 милиарда. Само обслужването на лихвите след „Промяната“ ще бъдат 1 милиард лева на година. Но така просто е най-лесно – отиваш в банката, взимаш пари и ги изхарчваш, вместо да работиш, за да ги спечели, или да инвестираш, че да спечелиш повече.

Може би са имали други планове, друг дневен ред. Повече ги интересува контрабандата в митниците или как да правят канали, или как да вкарат посредници при газа, или как да вземат деругация за руския петрол и да ни обират с лев на литър, отколкото да усвояват средствата от ЕС, които да са от полза на хората.

Ето, дадох пример на младежите, че през последната година от кабинета „Борисов“ имаше заделени 1 милиард лева в специална сметка за магистрала „Хемус“. И не само, че имаше заделени средства. Имаше избрани изпълнители, те бяха почнали да работят. А първата работа на „Промяната“ беше да изтеглят тези средства, да ги изхарчат никой не знае за какво, да спрат магистралата и виждате, че 3 г. тя не е мръднала. Прекратиха договорите с изпълнителите и сега няма нито договори, нито пари.

Няма ли пътища, регионът не се развива.

-А енергетиката какви щети претърпя през последните 3 г.?

-Както взеха милиарда за „Хемус“, така източиха от енергетиката 5 милиарда и ги похарчиха пак незнайно за какво. Сега се опитваме да запълним дупки и да предотвратим покачването на цената на електроенергията с 2%. Това е щетата за енергетиката – източиха я.

-Оптимист ли сте, че на 9 юни ГЕРБ-СДС ще успее да върне страната в правилния път за развитие?

-Въпреки че съм най-големият критик на „Промяната“ през последните 3 г., според мен те приключиха. На умряло куче нож не се вади. Каквото е станало – станало, трябва да гледаме напред. Но, гледайки напред, на 9 юни трябва да викаме неволята, защото с „Промяната“ няма да стане. Надявам се хората да ни подкрепят. Ние не обещаваме, че можем да се справим, показвали сме три пъти, че можем да се справим. Надявам се да имаме над 80 мандата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!


Ключови думи
Делян Добрев ГЕРБ Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета