Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

До края на годината площадката на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде регистрирана за спешна помощ по въздуха

  08.02.2024 15:55
До края на годината площадката на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ ще бъде регистрирана за спешна помощ по въздуха

Към настоящия момент в страната има 6 лицензирани болнични площадки, които могат да бъдат ползвани от т. нар. въздушни линейки – 4 в София и по 1 във Варна и Панагюрище. Други 6, сред които изграждащата се в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново,  са с одобрени документи и до края на годината ще получат лиценз.

Това стана ясно от думите на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който днес бе изслушан от ресорната постоянна парламентарна комисия. Спешната медицинска помощ по въздух бе сред акцентите на изслушването, редом със състоянието на „Български пощи“ и доставката на 70 вагона за железницата от Германия.

Хеликоптерите, които ще бъдат използвани, са минали през всички процедури за лицензиране, заложени в изискванията на Европейската комисия по въздухоплаване, уточни министър Гвоздейков след питане на народния представител от Великотърновския избирателен район Димитър Николов. Николов конкретно попита дали при процеса на регистрация на болничните вертолетни летища са разгледани процедурите при отказ на двигател или агрегати на вертолета в етапите на полета излитане и кацане.

Болничните вертолетни летища, обслужващи полети на спешната помощ по въздуха, се намират в гъсто населена градска среда и са заобиколени от сгради и съоръжения. Регламент 965 на ЕС определя тази среда като „враждебна среда“, мотивира въпроса си Николов.

Процеса на регистрация на болнично вертолетно летище (БВЛ) преминава в няколко етапа. Първият етап е аеронавигационното изследване, чиято основна цел е на база на геодезическо заснемане да бъдат определени всички препятствия в района на БВЛ и да се определят безопасните зони за излитане и кацане, съобразени с описаните в ръководството за експлоатация на производителя на вертолета процедури за откази.  Това е изискване и на регламент 965 на ЕС, с което сме се съобразили напълно. БВЛ са един от компонентите на цялата система ХЕМС и процеса по регистрация на БВЛ повишава нивото на безопасност на извършваните мисии, допълни отговора си министър Гвоздейков.


Ключови думи
въздушни линейки МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" Димитър Николов