Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Японският историк Макото Кимура гостува в Парламента по покана на Димитър Николов и Румен Христов

  22.03.2024 11:12
Японският историк Макото Кимура гостува в Парламента по покана на Димитър Николов и Румен Христов

Професорът по история от токийския университет Макото Кимура, който от 40 години изследва гурбетчийското градинарство и е голям приятел на България, бе гост в Народното събрание по покана на народния представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов и колегата му и ексминистър на земеделието проф. Румен Христов.

Срещата бе провокирана от интереса на двамата народни представители към човек, идващ от другия край на света, към трудовата миграция и мобилността и как те влияят върху глобализацията. От десетилетия Кимура изследва историческите аспекти на темата, най-вече в контекста на гурбетчийското градинарство в Източна Европа и в частност в България.

Днес процесите са сходни – движението на хора в търсене на работа не е типично само от XIX – началото на ХХ век, сподели наскоро пред RegNews Макото Кимура, откъдето и Николов и проф. Христов научават за историка.

Макото Кимура за първи път идва в България през 1988 г. От тогава е бил в страната ни многократно във връзка с работата му по различни проекти. Макото Кимура е хоноруван преподавател в университети в Токио. Същевременно преподава български език в Токийския университет за чуждестранни езици и култури и в школа към японското външно министерство, в която се обучават бъдещи дипломати.

Приехме Макото Кимура не само като приятел на България, но и като посланик на добра воля, сподели Димитър Николов.

Колко е впечатлен от историка не крие и проф. Румен Христов. Проф. Христов подари на госта книгата на Диана Гласнова „Българските градинари в Хърватия“, а от Димитър Николов Кимура получи подарък от името на Народното събрание – българска козметика с роза и ракия от Евксиноград.

Малко по-късно Макото Кимура бе приет и от зам.-председателя на Парламента Росица Кирова. Нея историкът смайва с познанията си за Крайдунавския парк във Видин. Мястото е създавано близо век и половина по модела на английски и австрийски паркове, а първият градинар бил австрийски възпитаник.

Интересът на Макото Кимура към страната ни като част от европейски и световни процеси, перфектният български, който говори, са изумителни и респектиращи, допълни Димитър Николов.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Макато Кимура Народно събрание Димитър Николов