Понеделник, 17 Юни 2024
            
Велико Търново Култура

Във Велико Търново представят филм за танцово-театралното изкуство с огън в България

  09.05.2024 10:14
Във Велико Търново представят филм за танцово-театралното изкуство с огън в България

След своятa премиера в рамките на международния филмов фестивал "Master of arts", множеството успешни участия на престижни кино форуми и наградата за дебют в документалното кино "Златен ритон" ’22 (фестивал за българско документално и анимационно кино), „Родени от огъня“ се завръща за предстоящия сезон 2024. До момента филмът получи горещ отклик от страна на публиките в София, Варна, Бургас, Пловдив и Ст. Загора, а сега му предстои прожекция в уютното културно пространство ТаМ, Велико Търново, ул. „Велчо Джамджията“ 16.

Датата на събитието е 16 май, 20.00 ч.

Специално след прожекцията е предвидена среща и отворена дискусия с режисьорката Саша Хаджиева и оператора Румен Василев. Зрителите ще имат възможност да зададат своите въпроси, да се запознаят с вълнуващи детайли "от кухнята", както и да се насладят на изпълнение-пърформанс с огън на живо под звездите, в градината.

Вход свободен.

Филмът проследява  танцово-театралното изкуство с огън в България – един интересен и все още не много познат артистичен формат, определян като танц, пърформънс, театър с огън, цирково изкуство, жонгльорско майсторство или „flow arts”.

Тръгвайки по стъпките на изпълнителите с огън у нас, авторката на „Родени от огъня“ и снимачният екип се опитават да отговорят на въпроса на какво се дължи въздействието и почти хипнотичния ефект на това изкуство върху публиката.

„Документирахме работата на над 30 артисти, някои от които се изявяват като индивидуални изпълнители, а други са част от различни артистични формации. Показваме спиращи дъха танцови кадри и представления, акцентираме върху различни стилове и естетика на работа, върху вдъховенията и вълненията на хората, стоящи зад тях. Извървеният път е уникален за всеки един.“, казва авторката на лентата пред БНР.

В своя документален филм тя събира историите на артистите в серия откровени интервюта и изгражда един различен, артистичен и многопластов свят, който е представен чрез зашеметяващите визуално кадри на оператора Румен Василев и запомнящата се музика на композитора Климен Дичев. Огънят от своя страна е своеобразна метафора на свободата, средство за изразяване на емоция и предаване на послания, път към себе си, начин да се предизвикаш и надскочиш.


Ключови думи
Родени от огъня Саша Хаджиева ТаМ