Събота, 04 Мар 2023
            
Велико Търново Култура

Млади артисти представят интерпретациите си на архивите на Клуба на дейците на културата във Велико Търново

  03.12.2022 14:46
Млади артисти представят интерпретациите си на архивите на Клуба на дейците на културата във Велико Търново

Дойде време за последната изложба „Бъдеще за КДК“, инициатива за социализиране на архива на бившия Клуб на дейците на културата чрез изкуство. На фокус са трима млади визуални артисти, които се включиха в програмата на ТаМ чрез отворена покана, насочена към творци, свързани с Велико Търново.

Женя Калева, Калин Михов и Момчил Енчев бяха избрани от общо 11 кандидати. Журито бе в състав Мартина Йорданова - куратор в Националната галерия и на програмата „Бъдеще за КДК“; Ларс Нордби - визуален артист и културен мениджър, базиран във Велико Търново; Радостин Седевчев - визуален артист, преподавател в Национална художествена академия и участник в резидентната програма „Бъдеще за КДК“.

На 3 декември (събота) ще може да разгледате творбите, интерпретиращи архивите на КДК през погледа на младите артисти. Авторите изследват различната форма и реалност, в която се сътворяват култура и изкуство по времето на КДК. Протоколи, входяща и изходяща поща, заповеди и молби от архива провокират търсене на отговори за нормата в творческата дейност и нейното преизпълнение, свързваща роля на КДК и телефонът като неин символ; членството в една културна институция и клубната карта като разграничаващ елемент.

През 2022 г. 10 утвърдени и млади творци от сферата на визуалните изкуства, съвременния танц и театър изследват архивите на бившия Клуб на дейците на културата, архитектурата на сградата и значението за културните процеси в града на пространството, което от повече от година е новият дом на клуб ТаМ. Артистичните проучвания целят съхраняване и популяризиране на културното наследство на КДК, като го представят през погледа на съвременния творец и предложат насоки за бъдещето.
Артистичната програма се изпълнява в рамките на проект „Бъдеще за КДК“, който се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Изложбата стартира в 19:30 ч. на 3 декември в TaM на ул. „Велчо Джамджията“ 16 във Велико Търново.

По информация от ТаМ, дизайн на корицата: Паул Вогенрайтър


Ключови думи
ТаМ КДК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати