Сряда, 23 Авг 2023
            
Велико Търново Култура

ТаМ представя изложба „Бъдеще за КДК“ на форум за съвременно визуално изкуство БУНА във Варна

  23.05.2023 11:51
ТаМ представя изложба „Бъдеще за КДК“ на форум за съвременно визуално изкуство БУНА във Варна

Пространство за култура и социални инициативи ТаМ Велико Търново се включва в БУНА - фестивал за съвременно визуално изкуство в България, който ще се проведе от 24 до 28 май във Варна. Търновският екип ще представи инициативата „Бъдеще за КДК“ чрез нощна изложба и ще участва в дискусии за развитието на съвременния визуален сектор и инициативи за обживяване на пространства и градски части чрез изкуство и култура. Участието на клуб ТаМ в БУНА се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура”.

Фестивал „БУНА“ се организира от сдружение Таляна и културно пространство ReBonkers. Събитието  ще се проведе в историческия квартал Таляна, който от 2017 г. е обособен като творчески квартал на морската столица. БУНА има за цел да допринесе за развитието на квартала, като покаже мястото, изпълнено с културно съдържание и живот.

В съзвучие с целите на фестивала клуб ТаМ ще представи Бъдеще за КДК, обществената кампания, която вдъхна нов живот на изоставената сграда на бившия Клуб на дейците на културата в квартал „Варуша юг“. Инициативата има за цел възстановяване на културните функции на пространството, съхраняване на архитектурното наследство и създаване на пример за приемственост и осмисляне на миналото чрез инструментите на съвременното изкуство. През 2022 г. екипът на ТаМ покани 10 утвърдени и млади творци от сферата на визуалните изкуства, съвременния танц и театър да изследват архивите на КДК, архитектурата на сградата и общността в квартала.

В пространството на The Vault Bar (ул. Мусала 7) от 24 до 28 май след 22:30 ч. до сутринта публиката на фестивала ще може да разгледа изложбата „Бъдеще за КДК“. Скулптурите на визуалния артист Невена Екимова ще пренесат духа на търновските културни дейци във Варна. А чрез серия от видеа посетителите ще могат да се запознаят с работата на останалите артисти в резидентната програма „Бъдеще за КДК“, която се проведе през 2022 г.

В петък, 26 май от 10:00 до 14:00 ч. в Campus 90 Галин Попов и Деница Милушева от екипа на ТаМ ще се включат в дискусия на тема “Съвременния визуален сектор в перспектива”. В разговора ще вземат участие още Ирина Баткова, Веселина Сариева, Мартина Стефанова, Милена Едвиг, Войн де Войн, Виктория Драганова, Калин Серапионов, Васил Владимиров, Весела Ножарова, Вера Млечевска, София Димова, Димитър Узунов, Петя Стайкова. Освен да сподели своята позиция за развитието на съвременното визуално изкуство в България, Галин Попов е главно действащо лице и в музикалната програма на фестивала. В събота, 27 май в The Vault Bar той ще е един от DJ-ите, които ще се погрижат за танцувалните ритми.

Разговорите относно ролята на изкуството и културното съдържание за поддържането на живота в едно пространство ще продължат и в неделя, 28 май. От 11:30 до 13:00 във формата Art over Brunch гости на фестивала ще могат да разговарят с екипите на клуб ТаМ и галерия Swimming Pool в София. Адресът е ул. Охрид 12.

сн. Иван Дончев


Ключови думи
ТаМ Бъдеще за КДК
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати